Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Harc lesz és brazil foci, de ki nyeri az Eb-t?

2008.06.23. 16:30
A törökök elfogytak, a németek már az Eb-ünnepet tervezik. Folytatódik az orosz káprázat vagy nyer a spanyol tehetség? Tényleg mondjuk már meg, ki lesz az Európa-bajnok.

Megszavaztattuk olvasóinkat a negyeddöntők előtt, ki lesz az Európa-bajnok: a favoritnak voksolt Hollandia szombaton kiesett, a második legesélyesebbnek tartott Olaszország vasárnap ment haza. A harmadik Németország még áll, de a negyedik befutónak gondolt Portugália szintén nincs sehol, épp a németek miatt.

Állnak viszont az önök szerint mindössze ötödiknek rangsorolt spanyolok, a hatodikként tippelt oroszok, és az abszolút esélytelen törökök.

A négy negyeddöntőből háromban a csoportelső búcsúzott, egyedül Spanyolország volt képes – vért izzadva, tizenegyesekkel – továbbjutni.

Németország-Törökország és Oroszország-Spanyolország elődöntő lesz, azaz három csapat váratlanul került a négy közé. (A németek sikere azért tényleg nem meglepetés.)

Most már illene tutira megmundani, ki nyer a legvégén, de még mindig csak jósolni lehet.

Itt a német-török találkozó, ami nem futballmeccs lesz, hanem két nemzet párbaja, tudják, a háttér miatt: fél Németország is Törökországnak szorít majd a vendégmunkások és bevándorlók miatt.

A győzelem személyes ügy, a török csapatban mindenki élete meccsének tartja az összecsapást. Nem lesz könnyű dolguk, és nem csak azért, mert ellenfelük jobbnak tűnik: 9 játékosával nem számolhat Fatih Terim kapitány. Négy eltiltottja, hat sérültje van, akik közül két kulcsember, Nihat Kahveci és Emre Güngör a torna végéig sem jön rendbe.

Az elszántság ott lesz, de hogy ez elégnek bizonyul-e a kétségtelenül nagyobb tudás ellen, az nagyon kérdéses.

A németek nagyjából úgy készülnek, mint általában szoktak. Megszámlálhatatlanul sok elődöntőt játszottak, de csak két éve, hogy ebben a szakaszban veszítettek, a hazai vb-n, Olaszország ellen. Előtte legutóbb az 1988-as Eb-n szintén otthon kaptak ki a négy között, a hollandoktól. Döntőbe mentek viszont 1990-ben, 1992-ben, 1996-ban és 2002-ben, ha a két nagy tornát (Eb, vébé) együtt számoljuk.

Már azt tervezik, hol ünnepelnek majd, ha megnyerik a döntőt, ami azért, még ha gyengébb is az ellenfél, általában elhamarkodott gondolat.

Végképp, hogy a fináléban olyan csapattal találkozhatnak, ami sem játékban, sem játékosokban nem gyengébb náluk. Az orosz-spanyol elődöntő visszavágó lesz, a felek június 10-én, a D-csoport nyitómeccsén találkoztak, az eredmény az oroszok szempontjából megalázó 1-4 lett.

Azóta Guus Hiddink gárdája nyert két csoportmeccset, a nyolc között oktatta Hollandiát, még akkor is, ha végül hosszabbítás kellett a továbbjutásához. Úgy futballoztak, mint Brazília jobb napjain, az ellenfélnek normális támadása sem volt. Nekik tucatnyi, de nyolcvan százalékát sikerült kihagyniuk.

A spanyolok az első szakaszban úgy szerepltek, mint általában, sorozatban megnyertek három meccset, de a negyeddöntőt ezúttal nem veszítették el, úgy, mint szokták. Az 1984-es Eb óta először jutottak a négy közé, azért, mert ennél tehetségesebb csapatuk nem volt az utóbbi 24 évben.

Ki nyeri az Eb-t?

Ugyanolyan szoros meccsre számítunk, mint a német-törökön, ám itt az első gól különösen fontos lehet. És persze szebb lesz, mint a másik, mindkét csapat futballozott már zseniálisan ezen az Eb-n, sok gólt várunk.

Azt viszont nem tudjuk megmondani, ki győz, ezért újra szavaztatunk: mondják meg önök – de most már tényleg –, ki nyeri az Európa-bajnokságot.