Mexikó és Uruguay kiejtheti a franciákat

2010.06.22. 11:49
Ha a két csapat döntetlent játszik egymással, akkor bármi is lesz a Franciaország-Dél-Afrika meccs végeredménye, mindkettő kiesik. Nem valószínű azonban, hogy Mexikó egy pontra játszana, mert akkor igen sanszos, hogy a nyolcaddöntőben az argentinokat kapják. Dél-afrikai lehet az első vb-rendező, ami otthon nem jut tovább a csoportból.

Az állás az A csoportban az utolsó kör előtt: Uruguay 4 pont (3-0), Mexikó 4 pont (3-1),  Franciaország 1 pont (0-2), Dél-Afrika 1 pont (1-4).

A vb csoportmeccseinek utolsó, harmadik körét egy időben rendezik, hogy ne - vagy csak nehezebben - fordulhasson elő, ami 1982-ben, amikor a másnap játszó Ausztria és NSZK kiejtette Algériát.

Minden igyekezet ellenére ez most az A-csoportban mégis újra előfordulhat: Mexikó Uruguayjal játszik, ha a vége döntetlen, mindkettő továbbjut, Franciaország és Dél-Afrika kiesik.

Az előző meccsen a franciákat remek játékkal legyőző Mexikónak ez azért nem lenne jó, mert akkor a jobb gólarányú Uruguay menne tovább csoportelsőként, és sanszosan elkerülné Argentínát, ami a mexikóiaknak jutna. Négy éve is a nyolcaddöntőben találkoztak, Argentína ment tovább hosszabbításban.

 
Jós: Az uruguayi csapatban viszályok vannak

Az eddig borzasztóan játszó, teljesen szétesett franciáknak nem sok választásuk van, mindenképpen nyerniük kell, hogy egyáltalán reménykedhessenek, ráadásul a gólkülönbség is nagyon számít.

Mínusz kettőben vannak, legalább négy gólt kell lőniük, hogy egy esetleges - 0-1-es vagy 1-2-es - mexikói vereségnél tovább tudjanak jutni. Ha Mexikó két góllal veszít - 0-2, 1-3, 2-4 - három francia gólra van szükség, ha hárommal, elég két találat is Henryéktól, ha közben nem kapnak gólt.

 
Jós: Megzavarodott az inga

A dél-afrikaiak még nehezebb helyzetben vannak, -3 a gólkülönbségük, de ők Mexikótól nem kaptak ki, vagyis 0-1-es mexikói vereségnél elég négy góllal verniük a franciákat.

A legbizarabb eshetőség a sorsolás Dél-Afrika és Mexikó között: ha a közép-amerikaiak 3-2-re kapnak ki Uruguaytól, az afrikaiak 4-0-ra verik a franciákat, csak a sorshúzás dönt, mivel ugyanannyi pont mellett egyforma a gólkülönbségük (5-4), és egymással döntetleneztek. Rendező országként elsőnek eshetnek ki a csoportból a vb-k történetében.

"Mexikó nem fog döntetlenre játszani. Én nyerni akarok és a csapattársaim is, ilyen a mentalitásunk. Franciaország, Uruguay és Dél-Afrika továbbjutása sem érdekel, nyerni akarunk" - nyilatkozott Blanco, a mexikóiak legrutinosabb játékosa.

"Elsősorban arra fogunk összpontosítani, hogy nyerjünk. Gólokat kell lőnünk, és reménykedni, hogy a másik meccs eredménye számunkra kedvezően alakul" - mondta Domenech, francia szövetségi kapitány.

"Nem szabad beállni védekeznünk, és várni, hogy egy francia hibánál le tudjuk őket kontrázni. Ha komolyan akarjuk a továbbjutást, kockáztatnunk kell" - nyilatkozta Carlos Alberto Parreira, a dél-afrikaiak brazil szövetségi kapitánya.

 
Jós: A kártya megmondja, ki jut tovább az A csoportból

A Mexikó - Uruguay meccset a rustenburgi Royal Bafokeng stadionban rendezik, a játékvezető a magyar Kassai Viktor lesz. A Franciaország-Dél-Afrika találkozót a blomfonteini Free State stadionban játsszák, ott a kolumbiai Oscar Ruiz vezet majd. Mindkét meccs 16 órakor kezdődik.  • Tippek
  • Bankszámla