Albin
0 °C
11 °C

Chile 17 év után nyerne újra Brazília ellen

2010.06.28. 18:17
A brazil válogatott a G csoportot megnyerve került a nyolcaddöntőbe, még az is belefért, hogy Dunga pihentesse kulcsjátékosait az utolsó fordulóban. Chile a H csoport második helyén jutott tovább, miután emberhátrányban játszva kikapott a spanyoloktól a záró körben.

Hétfő este Chile Brazíliával játszik nyolcaddöntőt a világbajnokságon.

Dungát, a brazil szövetségi kapitányt rengetegen kritizálták válogatási elvei miatt a vb előtt, és sokan a látványos játékot is hiányolták a csapattól, de Marcelo Bielsa, a chilei szövetségi kapitány másképp látja a helyzetet.

„Ez a brazil csapat ugyanolyan technikás, mint elődei, de sokkal harcosabb és agresszívabb a szokottnál. De mi vállalkozunk a lehetetlenre, hosszú távra tervezünk Dél-Afrikában.”

„Tudjuk, hogy mit jelent a chilei embereknek a vb, nem fogunk csalódást okozni” – tette hozzá Millar, aki a spanyolok elleni szépítő találatot szerezte.

Chile fogadkozása nem alaptalan, a vb egyik legmegnyerőbb játékát nyújtják, 3-3-3-1-es, sokmozgásos, dinamikus játékrendszerük pedig Brazíliának is gondot okozhat.

Honduras és Svájc ellen egyaránt több góllal is nyerhettek volna, rengeteg helyzetet hagytak ki, a koncentrálásukon feltétlenül javítaniuk kell.

A spanyolok elleni csoportdöntőn egyéni hibákkal hozták magukat lehetetlen helyzetbe, de tíz emberrel sem zuhantak össze, sőt szépíteni is tudtak. Sajnálhatják, hogy Ponce és Medel sárga lapok, míg Estrada a spanyolok ellen összeszedett - igen szigorú - piros lapja miatt nem játszhat Brazília ellen.

A két csapat útja a nyolcaddöntőig

Brazília: - KNDK 2-1, Elefántcsontpart 3-1, Portugália 0-0
Chile: - Honduras 1-0, Svájc 1-0, Spanyolország 1-2

Dunga kerete sem teljes, Felipe Melo és Julio Baptista is sérült,  Elano viszont felépült, Kaka eltiltása is lejárt.

„Nagyszerű, hogy mindkettejükkel számolhat a kapitány, fontos elemei a csapatjátékunknak” – örvendezett Julio Cesar, a válogatott kapusa. „Egy új, sokkal nehezebb szakasz következik. Eddig megtettük, amit elvártak tőlünk, most már csak a következő mérkőzésre szabad figyelnünk. Nehéz dolgunk lesz Chile ellen, de készen állunk a feladatra.”

Brazília visszafogott teljesítménnyel kezdte a vébét, Maicon villanása kellett a győzelemhez az első meccsen, de Elefántcsontpart ellen már meggyőzőbb volt a csapat játéka. Az utolsó körben a B csapat lépett pályára a portugálok ellen, mindkét félnek jó volt az iksz, így abból a meccsből sok következtetést nem lehet levonni.

A két ország örökmérlegét tekintve döntő fölényben vannak a brazilok, 46 győzelem mellett 12 döntetlenjük és csak 7 vereségük van Chile ellen. Legutóbb a vb-selejtezőkön találkoztak, mindkét meccset a brazilok nyerték (3-0, 4-2).

Legutóbb világbajnokságon 12 éve futottak össze, ugyanígy nyolcaddöntőben a brazilok 4-1-re nyertek.