Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Anglia az életével játszott, de megúszta

2010.06.23. 18:30 Módosítva: 2010.06.23. 18:30
A C csoport utolsó körében Anglia nem túl meggyőző, de elszánt játékkal győzte le a keveset mutató Szlovéniát, és ment tovább csoportmásodikként. Gerrard agilisan futballozott, Rooney sokszor került helyzetbe, de a győztes gólt mégis Jermain Defoe szerezte. Szlovénia kiesett, legjobb embere Handanovic kapus volt.

Feszült hangulatban, küzdelmesen indult az Anglia – Szlovénia-mérkőzés, de a kapura semmi veszélyt nem jelentettek a csapatok. Az első negyedóra végén Lampard 35 méterről is elvállalt egy szabadrúgást, Handanovic vetődve fogta a lövést.

Anglia fokozatosan átvette az irányítást, előbb Rooney alakított ki magának lövőhelyzetet, majd Johnson próbálkozott 25 méterről.  A 20. percben futott végig az első szlovén kontra, de Koren túl sokat várt a lövéssel, így Terry becsúszva mentett.

A 22. percben némileg váratlanul szerezte meg a vezetést Anglia. Milner pontosan csavart középre a jobb oldalról, Defoe megelőzte a védőjét és egyből kapura tette a labdát, Handanovic csak beleérni tudott. Az angolok folyamatosan a tizenhatosra lőtt labdákkal próbálkoztak, a bizonytalan szlovén védelem csak ritkán tudott egyből tisztázni.

A 30. percben Defoe lövését ütötte ki Handanovic, a labda Rooney elé pattant, aki nagyon okosan tette le Gerrardnak két védő közé, de a szlovén kapus az ismétlést is elérte a bal alsó sarok előtt, igaz, majdnem a saját kapujába sodorta a fölötte átpörgő labdát.

A félidő végére leült a meccs, az angolok nem igazán erőltették a támadásokat, Szlovénia tanácstalanul vergődött messze az ellenfél kapujától. Persze az 1-0 mindkét félnek jó volt a másik mérkőzés 0-0-ja miatt.

Rögtön góllal kezdhette volna a második félidőt Anglia. Handanovic mezőnybe öklözött labdáját azonnal visszafejelték, Defoe pedig félig a kapunak háttal állva a bal kapufa mellé emelt. Pár perccel később Gerrard jól ugratta ki Rooneyt, ő egyből középre tette a labdát, de Defoe már hiába lőtt gólt, a játékvezető lest ítélt. (Nem volt az.)

 
Anglia-Szlovénia összefoglaló

Az 56. percben Terry éles szögből fejelt kapura egy jobb oldali szögletet, de Handanovic védeni tudott. Két perccel később Terry ívelt remek labdát a védelem mögé, Rooney egyedül léphetett ki. A labdaátvétel után egyből lőtt, de Handanovic óriási bravúrral a jobb kapufára tolta a lövést.

Anglia ekkor jól futballozott, de fölénye ellenére a semmiből majdnem kiegyenlített Szlovénia. Egy visszafejelt labda után hatalmas kavarodás alakult ki a tizenhatoson belül, Novakovic és Dedic lövése is levágódott a védőkről, először Terry blokkolt, majd Johnson, Birsa triplázása pedig a bal kapufa mellé szállt.

Hasonlóan az első játékrészhez, a félidő vége megint ellaposodott, az angolok olasz szövetségi kapitánya, Fabio Capello beérte az egygólos vezetéssel, bár az egyenlítés Anglia kiesését jelentette volna. Annyira magabiztos volt, hogy Rooney helyett J. Cole-t hozta be szűk húsz perccel a vége előtt - a MU-csatár bokája nem bírta - , majd másik ékjét, Defoe-t is levitte. (A ritkán gólképes Heskey jött be.)

Szlovéniában kevés erő volt, de a 90. percben így is egyenlíthetett volna, de a tizenhatoson éppen belül, kritikus helyzetben remekül csúszott be Upson, és megmentette Angliát.

Gerrardék végig hatalmas iramban játszottak, a szlovének nem tudtak alkalmazkodni, sokat hibáztak. Az angolok nem futballoztak meggyőzően, görcsös akarással, de szívvel játszottak, főleg Gerrard és Rooney dicsérhető. Megvolt a kellő szerencséjük is, az egész meccsük olyan volt, mintha egy játékképesebb olasz válogatottat láttunk volna.

Győzelmükkel a C csoport második helyén végeztek,Szlovénia a lefújás pillanatában még továbbjutó volt, de az USA Algéria elleni, hosszabbításban szerzett góljával kiejtette.

Fabio Capello, angol kapitány: "Csapatként játszottunk, és harcoltunk, nagyon boldog vagyok. Ez az a válogatott, amelyiket én ismerem. Innentől kezdve bárki ellen bizakodhatunk, ugyanis a játékosaimban nincs már félelem."

Matzaj Kek, szlovén szövetségi kapitány: "Leírhatatlan érzés, de ilyen a sport. Csak remélni tudom, hogy a sorstól egyszer majd visszakapjuk, amit ma elvett. A játékosokat most egy kicsit egyedül kell hagyni, hogy feldolgozzák ezt a nehéz pillanatot."

Az angolok és az amerikaiak a D csoportból kapnak ellenfelet, a Németország – Ghána és az Ausztrália – Szerbia meccset az Indexen élőben megnézheti.  • Bérelnék
  • Hírek