Laura, Alida
15 °C
32 °C

Brazília önmagát verte, Hollandia elődöntős

2010.07.02. 18:30
Brazília szép góllal megszerezte a vezetést, uralta a meccset, de Hollandia Felipe Melo öngólja és kiállítása miatt felállt, fordított, és bejutott a világbajnokság elődöntőjébe. A brazilok megroppantak, tehetetlenek voltak emberhátrányban. Hollandia 36 év után verte a brazilokat.
 
Hollandia - Brazília 2-1 összefoglaló

A bemelegítésnél megsérült Mathijsen, helyét a 36 éves Ooijer vette át a holland védelem közepén. Nagy iramban kezdődött az első negyeddöntő, de az első percekben helyzetek helyett szabálytalanságok voltak mindkét oldalon.

A brazilok ragadták magukhoz a kezdeményezést, elsősorban Robinho oldalán voltak aktívak, a 8. percben a balszélen kilépő játékos szép passza után hiába szereztek gólt, a játékvezető – helyesen – les miatt nem adta meg.

A 10. percben már szabályos gólt lőttek a brazilok. Felipe Melo a középkörből óriási labdát tett az elalvó holland középhátvédek közé, a kilépő Robinho futtából szépen tette el a labdát a kifutó Stekelenburg mellett.

A holland védelem annyira szétesett, hogy Robinhóval Robben próbálta meg tartani a lépést, de esélye sem volt, hogy leszerelje a brazilt.

A hollandok távoli lövésekkel próbálkoztak, Julio Cesar ezeket gond nélkül fogta, de a játékot Brazília irányította. A gól után kicsit visszavettek a dél-amerikaiak, de az történt a pályán, amit akartak, az első félóra végén több veszélyes helyzetük is volt, előbb Juan vágott fölé közelről egy beadást, Luis Fabiano fejelt fölé jó helyzetből, majd egy gyönyörű támadás végén Kaká csavarását szedte ki nagy bravúrral Stekelenburg.

Az első félidőt uralta Brazília, a hollandoknak kevés helyzetük volt, nem nagyon tudtak a brazil védelem mögé kerülni. A szünet után nem sokat változott a játék, de az 51. percben egy szerencsés góllal mégis egyenlített Hollandia: Sneijder a kapu elé ívelt, egymást zavarta Felipe Melo és Julio Cesar, a kapus melléütött, a középpályás saját kapujába csúsztatott.

A gól megfogta a brazilokat, durváskodni kezdtek, idegesen játszottak, így feljebb jöttek a hollandok, akik viszont az egyenlítésről lendületbe jöttek, teljesen kiegyenlítetté vált a játék. Kaká – aki az egész vb-hez hasonlóan ezen a meccsen is rengeteg hibával játszott – emelt kevéssel mellé, majd Juan mentett van Persie elől.

A 68. percben a vezetést is megszerezte Hollandia, ekkor már nem érdemtelenül. Robben szögletét Kuyt megcsúsztatta, az ötösön álló Sneijder pedig a földbe gyökerezett lábbal álló védők között a kapuba stukkolt.

Öt perccel később még nagyobb bajba került Brazília, Felipe Melo taposta meg a földön fekvő Robbent, teljesen jogosan kapott egyből pirosat a japán játékvezetőtől.

A brazilok emberhátrányban is próbálkoztak, Lucio lőtt egy szöglet után jó helyzetből, majd egy szöglet után mindenki csak nézte, ahogy a labda az ötösön pattog, végül Kuyt fejelte ki szögletre.

Az utolsó 10 percen belül már annyira fent védekeztek a brazilok, hogy a hollandok kedvükre kontrázhattak, Juan majdnem gólt rúgatott Robbennel, a 85. percben van Persie önzőzött el egy helyzetet, majd Kuyt léphetett ki egyedül, de beérték.

A brazilok utolsó nagy helyzete Dani Alves 24 méteres szabadrúgása volt, de a barcelonai a sorfalba lőtt.

A hollandok elképesztő helyzeteket hagytak ki a végén, hárman vezették a labdát Julio Cesarra, de ebből sem sikerült gólt lőniük. Nem is kellett, Hollandia némi szerencsével, Felipe Melo két óriási hibájának köszönhetően legyőzte Brazíliát, és bejutott az elődöntőbe, ahol az Uruguay-Ghána mérkőzés győztese lesz az ellenfele.