Kázmér
-2 °C
15 °C

Piros lap, rontott 11-es, győzött Szerbia

2010.06.18. 15:35 Módosítva: 2010.06.18. 15:38
Németország 1-0-ra kikapott Szerbiától a 2. csoportkörben, miután Miroslav Klosét a 37. percben második sárga lappal kiállították. A németek 10 emberrel is egyenlíthettek volna, de a sokat hibázó Lukas Podolski kihagyta a Nemanja Vidics butasága miatt megítélt büntetőt.

Váratlan eredmény a D csoportban: Szerbia 1-0-ra verte Németországot.

Az első meccsen a vb legjobb játékával nyerő németek Szerbia ellen erősen kezdtek. Náluk volt a labda, uralták a meccset, de a szerbek eleve ilyen játékra számítottak, még Zsigics is visszalépett védekezni a saját térfelére.

A fölény kevés igazi helyzetet hozott, sárga lapból már sokkal több volt, a spanyol játékvezető 22 perc alatt négy lapot osztott ki. Egy érvénytelen német gól, és egy veszélyes szerb Kolarov-szabadrúgás után a 37. percben Miroslav Klose egy buta szabálytalanságért megkapta a második sárgáját. A játékvezető szigorú volt, a két fault nem adott ki egy piros lapot, de lehet, hogy még egy sárgát sem.

Két perccel később Szerbia máris kihasználta emberelőnyét. A jobb oldalon igen aktív Kraszics átjátszotta Badstubert, átívelt a hosszú oldalra, Zsigics középre fejelt, az ötösön teljesen egyedül ácsorgó Jovanovics pedig eldőlve a kapuba vágta a labdát. Kapushiba is volt, Neuer a vonalon ragadt a bedásnál és a visszafejelésnél is. (A bíró újra hibázott, a nézőtér előtti árokba ugró Jovanovicsnak nem adott sárga lapot.)

A gól után visszaálltak a szerbek, saját kapujuk előtt járatták a labdát, de a szünet előtt a németek megmutatták, hogy ez veszélyes taktika: egy hibát kihasználva Khedira került lövőhelyzetbe, 12 méterről óriási felső lécet rúgott, a kipattanót Müller húzta kapura ollószerű mozdulattal, de a védők kivágták a gólvonalról a labdát.

A második félidő elején a szerbek újra nem erőltették a támadásokat, a németek próbálkoztak, de Lukas Podolski nem találta a kaput, egymás után bombázta mellé a jó helyzetből leadott lövéseket, két ziccert is kihagyott.

A 60. percben hihetetlen butaságot csinált Vidics: beadásnál azt hihette, jön mögötte valaki, és nyújtott kézzel beleütött a labdába a 11-es pontnál. A szerbek Ghána ellen egy védőjük kezezéséért kapott ugyanilyen büntetővel vesztettek az első fordulóban.

A büntetőt Podolskira bízták, rosszul helyezett lövését kiütötte Sztojkovics kapus. 1974 óta az első vb-n, rendes játékidőben elhibázott német tizenegyes volt.

A szerbek két perccel később majdnem mindent eldöntöttek, Jovanovics lövése a kapufáról pattant ki.

 
Németország - Szerbia összefoglaló

Joachim Löw a 70. percben elkezdte becserélni csatárait, de a németek ötlet nélküli támadásait jól állította meg a szerb fal, inkább Szerbiának voltak helyzetei. Az utolsó percekben többször is eldönthették volna a meccset, de Kacar és Zsigics is hibázott, a lécre fejelt.

 
Merész csel az alapvonalnál

A németek nem tudták a hajrában nyomás alatt tartani a szerb kaput, kevés váratlan húzásuk volt, de az utolsó percben így is egyenlíthettek volna, ám a spanyol bíró a vb egyik legegyértelműbb szabálytalanságáért nem adott büntetőt, Gomezt nagyon eltalálták a tizenhatoson belül.

 
Szabálytalanság Gomez ellen

Ettől eltekintve a szerbek simán húzták ki a három perces hosszabbítást, kivédekezték a kevés időt.

Radomir Antic, a szerbek szövetségi kapitánya: "Hittem abban, hogy a játékosaim képesek megverni a németeket, nagyon fontos győzelem volt ez Szerbiának. Hogy ez a harci szellem visszatérte-e, nem tudom, de a lényeg, hogy a folytatásban is pozitívnak kell maradnunk. Jó esélyünk van a következő mérkőzésen, és a saját kezünkben a sorsunk."

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya: "Az első félidőben nehéz volt belerázódni a mérkőzésbe. A fordulás után aztán mindent megtett a csapat, az emberhátrányunk ellenére sikerült helyzeteket kialakítanunk, morálisan teljesen rendben voltunk. Szerintem összességében sportszerű volt a találkozó, ezért is találom kicsit soknak a kilenc sárga és az egy piros lapot, bár Klose lehetett volna óvatosabb. Nem szabad most elkeserednünk, hiszen jó esélyünk van arra, hogy bejussunk a nyolcaddöntőbe, és be is fogunk jutni."

Szerbia győzelemével visszatért a továbbjutásért folyó harcba, az Ausztráliával játszó Ghána átveheti a vezetést a csoportban, ha nyer szombaton 16 órától. A végeredménynél először a gólkülönbség rangsorol, nem az egymás elleni eredmény. Jelenleg három csapatnak is három pontja van.