Lujza
-1 °C
13 °C

Mindenki utálja az új vb-labdát

2010.06.04. 13:53
Kiborultak a csapatok, élesen bírálják a Jabulanit. Az adidas nem érti, a tesztelések alatt nem kaptak negatív visszajelzéseket.

A kapusok egyöntetű véleménye szerint a labda borzalmas, alkalmatlan a játékra, bizarr dolgokat művel a levegőben. Nem szokatlan, hogy a hivatalos vb-labdát kritizálják a játékosok, de ilyen súlyú bírálatokat még egyik sem kapott; Buffon szégyenletesnek nevezte, Julio Cesar pedig a bevásárlóközpontokban kapható ócskaságokhoz hasonlította a Jabulanit.

Nincsenek jobb véleménnyel a mezőnyjátékosok sem, Luis Fabiano a komplett brazil csapat véleményének mondta, mikor szürreálisnak és kiszámíthatatlannak nevezte a labdát. „Olyan, mintha valaki távirányítóval szórakozna. Már éppen bele akarsz rúgni, mikor megváltozik a röppályája. Nagyon rossz vele játszani” – nyilatkozta a csatár, és véleményét teljes mértékben osztják a dánok is.  „A lehetetlen mégis létezik, ezzel a labdával nem lehet futballozni” – szúrt oda Morten Olsen a gyártó marketingosztályának.

Giampaolo Pazzini sem fogta vissza magát. „Katasztrófa. Össze-vissza vibrál, nehéz lekezelni, a beadások pedig teljesen kiszámíthatatlanok."

jabulani

Az Adidas nem érti a bírálatokat, állítja, hogy december óta csak pozitív visszajelzéseket kaptak a labdával kapcsolatban, melyet az elmúlt hónapokban különböző bajnokságokban teszteltek, és a vb-résztvevőknek is lehetőséget biztosítottak a kipróbálására, hogy legyen idejük alkalmazkodni az új fejlesztéshez.

„Úgy tűnik, a csapatok nem sokat nyertek azzal, hogy tesztelhették a Jabulanit” - fogalmazott Thomas van Schaik, a vállalat szóvivője. „Átfogó kísérleteket végeztünk, magaslaton is ugyanúgy viselkedik, mint az összes többi labda, meg vagyok lepve a játékosok reakcióján.”

A Jabulani a 11. hivatalos vb-labda, Angliában a Loughborough Egyetemen fejlesztették ki. Nyolc háromdimenziós panelből áll, ezeket hőragasztással illesztik egymáshoz. Felületén 11 szín jelenik meg, mely egyszerre utal a játékosok számára és a 11 hivatalos dél-afrikai nyelvre. A dizájn az ország két legfontosabb jellemzőjére, a sokszínűségre és a harmóniára utal.

A 2006-os vb-hez hasonlóan, most is készültek speciális festésű labdák (Jo'bulani), de ezeket csak a döntőben, Johannesburgban fogjuk látni.