Géza
1 °C
16 °C

Argentín futballhuligánok Dél-Afrikában

2010.06.03. 10:50

Mintegy nyolcszáz ismert huligán adatait juttatta el a jövő pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokság dél-afrikai házigazdáinak Argentína.

„Minden rendelkezésünkre álló információt átadtunk a stadionokban erőszakos cselekményekhez köthető személyekről - jelentette ki Anibal Fernandez kabinetfőnök szerdán. - Semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy ezeket az embereket ott lássuk a világbajnokságon - folytatta, hozzátéve ugyanakkor, hogy valamennyi állampolgárnak joga van a szabad utazáshoz, senkit sem tudnak megakadályozni abban, hogy elrepüljön Dél-Afrikába.”

Anibal Fernandes ugyanakkor leszögezte: a kormány nem segített senkinek az utazásban. Utóbbi kijelentése arra a híresztelésre vonatkozott, amely szerint mintegy harminc huligán éppen a válogatott gépén érkezett meg Dél-Afrikába. „Ehhez semmi közünk” - szögezte le.

Egy nappal korábban Diego Maradona szövetségi kapitány a közös utazásra vonatkozó újságírói felvetésre úgy reagált: semmilyen kapcsolata nincs az ismert rendbontókkal. Majd még hozzáette, Julio Grondona, az argentin sportági szövetség (AFA) elnöke nem mondott neki semmit arról, hogy szurkolók lennének a gépen, azt meg végképp nem említette, hogy a velük utazók huligánok lennének.

Grondona ugyanakkor az Olé című lapnak úgy nyilatkozott, hogy Maradonát, illetve Carlos Bilardót, a válogatott menedzserét is figyelmeztette, bajuk lehet abból, ha szurkolók utaznak velük. A sportlap - amely a Christina Fernández de Kirchner kormányával szembe helyezkedő Clarin csoport része - úgy tudja, hogy a hatalomhoz közel álló szurkolói szervezethez tartozó további 235 ismert argentin huligán érkezik Pretoriába a jövő héten.