Egy egész Eb-re elég botrány volt már

2012.06.11. 13:42
Gyilkosság, huliganizmus, botrányos szálláshelyek, vetkőző feministák. Az Európa-bajnokság első négy napja.

Részben beigazolódni látszanak az Eb-rendezés hiányosságaival kapcsolatos félelmek. A huligánok egymással és a rendőrökkel is verekedtek már, rasszizmus már az edzéseken is, a svédek szálláshelyén luxus a vécépapír, egy spanyol drukkert pedig meggyilkoltak. A FEMEN-aktivisták csak vetkőznek.

A lengyel huligánok már a torna előtt nyilvánvalóvá tették, a magas jegyárak és a Lengyel Labdarúgó Szövetséggel szembeni ellenszenvük miatt nem kérnek az Eb-ből. Ezt már rögtön az első napon igyekeztek is bizonyítani. A nyitómeccs előtt néhány órával Lodzban állítólag a helyi csapat színeit viselő, arcukat elfedő ismeretlenek támadtak angolul beszélő külföldiekre. A bántalmazott drukkerek közül többen megsérültek, volt, akit eszméletlenre vertek. A hollandok edzésére kilátogatók pedig rasszista makogással fejezték ki a színesbőrűekkel kapcsolatos ellenszenvüket. Az UEFA nem lépett az ügyben.

A pénteki napra még egy durva balhé jutott, a wroclawi stadionban megrendezett Oroszország–Csehország-mérkőzés után az orosz huligánoknak nem volt elég csapatuk 4-1-s győzelme, olyan brutálisan megvertek néhány rendezőt, hogy néhányukat kórházba kellett szállítani. Az ügyben a helyi hatóságok is vizsgálódnak, a tömegverekedést kiváltó okok még mindig ismeretlenek, mindenesetre az UEFA szerint gyorsan és hatékonyan irányításuk alá vonták a helyzetet a helyi erők. Hogy ez mennyire volt így, azt mindenki eldöntheti a balhéról készült felvétel alapján.

Vasárnapra virradóra megint nem bírtak magukkal a lengyel huligánok. Lech Poznan-szurkolókhoz tartozó csoportok a Poznan óvárosában söröző Dinamo Zagreb-drukkerekre rontottak rá szemtanúk szerint, a balhéba pedig a helyszínen tartózkodó írek is belekeveredtek. A helyszínre kiérkező rohamrendőrök szétválasztották a feleket, vérző fejek, eszméletlen szurkolók és tizennégy letartóztatás volt a mérleg.

A nap sajnos nem múlt el újabb incidens nélkül. Két órával az esti ír–horvát-meccs előtt ismét a poznani óvárosi terén gyülekeztek a horvát szurkolók. Az ittas spliti és zágrábi huligánok előbb egymást találták meg, majd a kiérkező rohamrendőrökre együttesen támadtak rá székekkel, üvegekkel és petárdákkal. Három embert letartóztattak, de a térfigyelő kamerák felvételei alapján további őrizetbe vételek várhatók. A lengyel hatóságok a torna előtt megígérték, minden létező eszközzel és a legkeményebben igyekeznek megfékezni a huliganizmust, még herére harapó rendőrkutyákat is kiképeztek.

Huliganizmus mellett egy gyilkossági ügy is van már az Európa-bajnokságon. Szombatra virradóra egy donyecki faluban találtak rá annak a spanyol szurkolónak a holttestére, akit már három napja kerestek a hatóságok, miután eltűnt szállodájából. A gyilkossággal kapcsolatban három ukrán férfit hallgattak ki még aznap, de az ügy részleteiről egyelőre nem beszélt a rendőrség.

Az ukrán hatóságok, akiknek külön megszabták, hogy mit nem csinálhatnak az Eb-ideje alatt, egyébként sem unatkoztak. Amikor épp nem a FEMEN-aktivisták egyre gyakoribbá váló meztelenkedéseit igyekeznek megfékezni, akkor külföldi turistákat kiraboló prostituáltakat vagy nyomtatóval hamisított jegyeket terjesztő üzéreket kapcsolnak le.

Komoly gondok akadtak svéd szurkolók elszállásolásával is Kijev környékén. A nyitómeccsre érkezett skandináv szurkolóhad kívánalmainak ugyanis enyhén szólva nem felel meg a Truhanov-szigeten található kemping. Az Eb-re nem készült el a tábor, kábelek, építkezési anyagok hevernek mindenfelé, ráadásul az esős időjárás is olyannyira megkeserítette a svédek életét, hogy a kijevi városvezetőség vasárnap már arra kérte a lakosokat, fogadják be a svédeket otthonaikba. Az időjárástól eltekintve is nagy hiányosságok vannak, nincs meleg víz, kevés a nyilvános vécé és a vécépapír, a svédországi állapotokhoz szokott szurkolókat pedig ez váratlanul érte. Egy helyszíni riport szerint a kempingben ráadásul „elfogyott a sör, sok a szúnyog és nincsenek nők", de a drukkerek nincsenek elkeseredve, mint elmondták, az Eb-hangulat miatt érkeztek, a komfort másodlagos.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport