Kassai kettőt hibázott, a végeredmény jó lett

2012.06.19. 23:45
Kassai Viktor és segítői duplát hibáztak az angol–ukránon, a második félidőben nem ítéltek gólt, amikor a hazai csapat labdája átment a gólvonalon, miközben előtte lesről engedték el az akciót - vagyis a két hiba végén kijött az, aminek történnie kellett, nem született gól. A magyar bíróknak ehhez persze nem volt közük, a dupla hiba dupla hiba marad.

Kassai az első forduló olasz–spanyol mérkőzése után a másodikban pihent, a harmadikban az Anglia–Ukrajna, a továbbjutásról döntő meccset kapta. A magyar bíró szinte észrevehetetlen volt az első félidőben, jól fújt, de ez köszönhető a csapatok sportszerű játékának is.

Az első félidőben tíz szabálytalanságot fújt be, egyiket sem lehetett vitatni. Az első percektől kezdve kézben tartotta a meccset, a játékosokkal éreztette, nincs helye kemény játéknak.

A második félidőben is jól kezdett, de a 62. percben élete legnagyobb hibáját követte el. Devics lövése után első látásra nagyon úgy tűnt, hogy Terry már csak a gólvonalon túl éri utol a labdát. A lassítások megmutatták: a labda átment teljes terjedelmével a gólvonalon.

A gólbíró, Vad II. István (FIFA-játékvezető) valószínűleg azt jelezte Kassainak, hogy a labda nem volt bent. Kassai akcióközelben volt, a 16-os környékén helyezkedett, valószínűleg érezte is, mi történt, de nem merte felülbírálni a labdától úgy hat méterre álló kollégáját.

Ugyanúgy, mint ahogy az akció kezdetén partjelzőjét, Erős Gábort sem bírálta felül: a támadás ugyanis lesen indult, Milevszkij masszív lesről futotta be a labdát, mielőtt megjátszotta Devicset.

Vagyis az a helyzet, hogy a magyar bírók duplán, egymás után kétszer is hibáztak, viszont a les volt előbb, már ott meg kellett volna állítani a támadást: azaz semmiképp nem születhetett volna gól az akcióból. És nem is született - a két hiba kioltotta egymást, és bár a játékvezetőknek ehhez közük nem volt, az történt, aminek történnie kellett, az ukránok nem találtak be. (A visszajátszások azt is igazolták, hogy Milevszkij lesről indult a meg nem adott gól előtt.)

Vad apja is elismert bíró volt

A 33 éves Vad II. István sportcsaládból származik, már nagyapja is játékvezető volt, édesapja is a FIFA kerettagságig vitte. Lánytestvére, Anita is játékvezető.
2010-ben mutatkozott be a BL-ben, a Marseille-Zilina meccset vezette. A wikipedián megemlítik róla, hogy volt olyan harmadosztályú meccse, amikor egy erős lövéstől elveszítette eszméletét, lenyelte a nyelvét, de két hét múlva újra vezetett.

Oleg Blohin ukrán kapitány ezt persze nem gondolhatta végig, a lest sem láthatta, így nagyon dühösen és indulatosan reklamált, természetesen sikertelenül. Csapatának lett volna még félórája, hogy belője a második, továbbjutást érő gólt.

Kassait korábban a döntő vezetésére is esélyesnek tartották, ettől most elméletileg távol került, bár még nem tudni, hogy gondolkozik az UEFA: a dupla hiba lesz-e az erősebb, vagy a helyes, bár teljesen véletlen végkimenetel.

A szezonban már volt hasonló hibája a tatabányai bírónak, a márciusi HaladásFerencváros mérkőzésen a Fradi-játékos, Jovanovics lényegesen a gólvonalon túlról mentett. Február végén a Románia-Uruguay meccsen egy jogos tizenegyest nem adott meg az uruknak.

„Voltak hibáink a szezonban, ezt kár lenne szépíteni, de az Európa-bajnokságon ez már nem számít" - mondta az Eb-re utazás előtt Kassai. Az Eb-n ugyanis csak az ottani teljesítmény a mérvadó, és a már említett két jó meccsel, magabiztos teljesítménnyel nagyon sokáig lehet eljutni. Bízott benne, hogy minél kevesebbet hibáznak, mert nagy tétre menő, komoly meccseken kapnak szerepet.

Az Eb-n az olasz-spanyolt általános megelégedettségre vezette, észrevehetelennek titulálta egy olasz lap a működését, csak 36-szor fújt a sípjába.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM