Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Kit nem vertek még a németek tornán?

2012.06.28. 17:31
Hat éve Eb-elődöntőben, harminc éve a vb-döntőben verték az olaszok a németeket. Múltidéző.

Negyvenkét év alatt öt nagy tornán játszott egymással a Németország és az Olaszország válogatottja, két döntetlen mellett három igazán fájdalmas vereséget szenvedtek a németek.  A legutóbbi német győzelem egy barátságos mérkőzésen, 1995-ben jött össze, tétmeccsen viszont még soha nem sikerült megverniük a csütörtök esti ellenfelüket.

1970., világbajnokság, Olaszország - Németország 4-3

A mexikói vb elődöntőjében a németek csak a 90. percben tudtak egyenlíteni, a rendes játékidőt követő hosszabbításban pedig öt gól is esett. Müller 94. percben szerzett vezető találatára kettő is érkezett olasz részről, Burgnich a 98.-ban, Riva pedig a 108.-ban talált be. Müller még a 110.-ben egyenlíteni tudott, de rá egy percre az olaszoktól Rivera volt eredményes, ezzel ért véget a góleső, és jutottak be a döntőbe az olaszok, ahol viszont 4-1-re verték őket a Pelével felálló brazilok.

1982., világbajnokság, Olaszország - NSZK 3-1

Az olaszok a lengyeleket, a németek pedig a franciákat verve jutottak be a spanyolországi vb döntőjébe. Gól nélküli első félidő után a torna legeredményesebb játékosaként végző Rossi nyitotta a gólok sorát, majd Tardelli és Altobelli is betalált, a német csapat pedig csak szépíteni tudott Breitner révén a 83.-ban.

1988., Európa-bajnokság, NSZK - Olaszország 1-1

Hazai környezetben vághattak volna vissza a németek hat évvel később. A düsseldorfi Eb csoportmeccsén a jelenleg a Manchester Cityt edző Mancini góljára három percen belült válaszolt Brehme, a győzelmet azonban nem sikerült kicsikarni. A csoportból mindkét csapat továbbjutott, a döntőt azonban már nem érték el, a németeket a későbbi győztes hollandok, az olaszokat a szovjetek ejtették ki.

1995., barátságos meccs, Németország - Olaszország 2-0

A legutóbbi német győzelem 1995-ben született, erre is egy barátságos mérkőzés keretében került sor. A Zürichben lejátszott találkozón Helmer szerzett vezetést (a videón 0.40-től), majd Maldini öngólja (a videón 3.45-től) állította be a végeredményt.

2006., világbajnokság, Németország - Olaszország 0-2

Az 1996-os gól nélküli Eb-találkozó után tíz évet kellett várni a következő tétmeccsre, a németek hazai környezetben gyűrhették volna le az olaszokat a vb elődöntőjében. A kilencven perc alatt nem sikerült gólt szerezniük a csapatoknak és amikor már úgy tűnt, hogy büntetők fognak dönteni, egy szöglet után jött Grosso csavarása a 119. percben, ami mindent eldöntött, ráadásul a kinyíló németek egy kontra után újabb gólt kaptak, Del Pierro szépen helyezett a hosszú felsőbe. Néhány nappal később a vb-győzelem is meglett az olaszoknak.

2011, barátságos meccs, Németország - Olaszország 1-1

A csapatok legutóbb egy barátságos meccsen találkoztak Dortmundban. Még az első félidőben megszerezték a vezetést hazaiak Klose góljával, a győzelem azonban ezúttal sem jött össze, mert tíz perccel a vége előtt Guiseppe Rossi egyenlített.