Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Három nyert meccsre Európa trónjától

2012.06.21. 14:06 Módosítva: 2012.06.21. 14:06
Az egyenes kiesés előtt végigvesszük a csoportkör túlélőit, a negyeddöntők résztvevőit, azokat a csapatokat, akik már csak pár lépésre vannak Európa trónjától. Szakedzői elemzés.

Csehország (az A csoport győztese)

Az első forduló után lesajnált csehek nem kis meglepetésre első helyen jutottak tovább a csoportjukból. Beleszaladtak a késbe az oroszok ellen (1-4), ám utána a Wolfsbugban futballozó Petr Jiracek vállára vette a csapatot, és átléptek a görögökön, illetve a lengyeleken is. Az utolsó fordulóban a házigazdák ellen nem játszott sérülés miatt Rosicky, ám úgy tűnt, hogy ettől csak gördülékenyebb lett a csehek játéka. Nos Rosicky nagy valószínűséggel a negyeddöntőben sem játszhat a Portugálok ellen. Jiracek lenyomja Pepét? Gebre Selassie megállítja Ronaldót?

Portugália (a B csoport másodikja)

Kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtanak. Az első meccsen kikaptak a németektől, de nincs okuk a szégyenkezésre. Egy portugál válogatottól szokatlan szervezettséget és csapategységet mutatnak. Hogy bennük van még a latin flegmaság, azt a dánok elleni mérkőzésen láthattuk, amit majdnem elszórakoztak kétgólos előnyből. Utána azonban higgadtan nyomták le a kétségbeesetten kapálózó, fuldokló hollandokat a víz alá. A védelem és előttük a három középpályás pontosan tudja és végre is hajtja a feladatait, ami ad egy elengedhetetlen stabilitást a csapatnak, de ha elöl Ronaldo és Nani nem remekel, akkor a támadójátékuk harmatos. Ám a csehek ellen ez is elég lehet.

Görögország (az A csoport másodikja)

2004 után ismét szájtátva bámul Európa a görög válogatottra. Emberhátrányból hozták vissza a lengyelek elleni nyitómeccset, de a második körben az első tíz percet átbóbiskolták a csehek ellen, így az utolsó körben csodára volt szükségük az oroszok ellen. Viszont nekik sikerült egyedül megverni a csoport favoritjának számító orosz válogatottat, így továbbjutásuk megérdemelt. Több sebből véreznek már: Halkiaszt a csehek elleni gyenge teljesítménye után Szifakisz váltotta a kapuban. A középhátvéd, Avraam Papadopulosz sérülés miatt, Holebasz és a vezér Karagunisz pedig eltiltás miatt nem játszhat a negyeddöntőben.

Németország (a B csoport győztese)

Ellentétben ellenfelükkel, a görög válogatottal, ők sebesülés nélkül, elegánsan meneteltek végig a halálcsoporton. A mezőny egyetlen százszázalékos csapata. A portugálok, a hollandok és a dánok ellen is kézben tartották a mérkőzést. Boateng letöltötte eltiltását, így mindenki bevethető a negyeddöntőben Görögország ellen. Ki lehetne emelni a kiválóan teljesítő védelmüket, Mario Gomezt vagy akár Schweisteigeréket középen, de nincs értelme, mert csapatként, együtt funkcionálnak tökéletesen. Továbbra is a torna esélyesei, és nem Görögország fogja megállítani őket.

Spanyolország (a C csoport győztese)

Döntetlen az olaszokkal, sima győzelem az írek ellen és nyögvenyelős siker a horvátok ellen. Az egész világ azt találgatja, miért nem brillírozik ez a keret, és hogy ez az edzőjük, del Bosque hibája-e. Aki közben elégedetten mosolyoghat a bajsza alatt, mert négy éve, 2008-ban az Eb-n is csak az oroszokat verték (igaz, kétszer) simán. A csoportban csak az utolsó pillanatban verték meg a svédeket és a görögöket, az olaszok ellen pedig csak büntetőpárbajban jutottak tovább, mégis ők lettek az Európa-bajnokok. 2010-ben a világbajnokságon ugyanez a csapat 1-0-kal menetelt végig a kieséses szakaszon, mindig csak az utolsó félórában szerezve a győztes gólt. Egyszóval lehet, hogy nem parádéznak a spanyolok, de az utóbbi két nagy tornán sem ez volt a jellemző rájuk, egyszerűen csak megnyerték azokat. Del Bosque nem gólvágó, hanem győztes csapatot épített.

Franciaország (a D csoport másodikja)

Sokra hivatott, ám a gőgös játékosok miatt rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtó francia válogatott a negyeddöntőben a spanyolok ellen bizonyíthat. Rettentő eseménytelen, kényelmes döntetlent játszottak az angolokkal, majd az ukránok ellen megmutatták, van bennük potenciál. A már kiesett svédek ellen viszont nagyot égtek az utolsó csoportkörben, így most mindenki kérdőn néz a kétarcú csapatra, amelynek 23 meccses veretlenségi szériája ért véget. A világbajnokságon való lebőgés után Laurent Blanc vette át a csapatot, aki gatyába rázta a sztárokat, ám úgy tűnik, ő sem bír velük annyira, amennyire kéne. Nasri és Ribery kisebb sérüléssel bajlódik, de biztosra vehetjük, hogy játszani fognak a negyeddöntőben. A középhátvéd Mexes viszont biztosan nem, mert a svédek ellen begyűjtötte a második sárga lapját, így eltiltását fogja tölteni. Az Arsenal játékosa, Koscielny pótolhatja.

Olaszország (a C csoport másodikja)

Számos dolog nehezítette a felkészülésüket, ami meg is látszott a barátságos mérkőzéseken nyújtott teljesítményükön, ám Prandelli csapata az első meccsre varázsütésre magához tért, és azóta is jól teljesít. A mester elővette a három belsővédős játékrendszert, leporolta, és a spanyolok ellen rögtön az első fordulóban megmutatta, hogy nem szabad leírni csapatát. Döntetlen a címvédővel, majd egy agyonnyert meccsen döntetlen a horvátokkal, az utolsó körben pedig kényelmes játékkal is sima győzelem az írek ellen. Chiellini sérülés miatt kihagyja a negyeddöntőt, Barzagli azonban felépült, és az utolsó meccsen játszott is, így pótlása megoldott. Örök kérdés, hogy Balotelli hisztizni fog vagy futballozni. Az első két fordulóban kezdett és semmit nem mutatott, a harmadik mérkőzésen azonban csereként beállva mesés gólt lőtt.

Anglia (a D csoport elsője)

Nagy az öröm a szigetországban, mert nem sokan gondolták volna, mikor az Eb előtt egy hónappal Hodgson leült a kispadra, hogy továbbjutnak a csoportból, ráadásul első helyen, elkerülve a spanyolokat. Hodgson tisztában van csapata képességével, és nem is próbálja azt leplezni. Őszintén bevállalják a klasszikus angol futballt: 4-4-2-vel, sok beadással, íveléssel, és a pontrúgások minél hatékonyabb kihasználásával. A középpályások szigorúan visszazárnak a védők elé, így egy duplareteszt kell feltörniük az ellenfeleknek, ami viszont a két szélén sebezhetőnek tűnik. Igazából bármelyik mérkőzésen, bárki ellen képesek gólt szerezni, az igazi kérdés az, hogy a hátsó alakzat le tudja-e minimális hibával játszani azt a 90 (120) percet. Az olasz válogatott kemény teszt lesz a negyeddöntőben, ahol többet kell majd nyújtani, mint a csoportban.  • Vennék
  • Hírek