Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Panenka nyesése vagy van Basten kapása?

2012.06.01. 10:38
Aranygólok, drámák, nem várt győzelmek. Szavazzon, melyik volt az Eb-k legemlékezetesebb momentuma!

Panenka tizenegyese, Van Basten kapáslövése, valószínűtlen győzelem a dánoktól, őrjöngő portugálok és aranygólos döntők. Az elmúlt évtizedek Európa-bajnokságai bőven szolgáltattak emlékezetes pillanatokat, most ön is szavazhat, hogy melyikre emlékszik a legszívesebben.

Antonin Panenka tizenegyese, 1976

A csehszlovák válogatott játékosa az 1976-os Eb-döntőben az NSZK elleni tizenegyespárbajban mutatta be a mozdulatot, ami azóta fogalomma vált. A csehszlovákok ráadásul ezzel a büntetővel nyerték meg a tornát.


Marco Van Basten kapáslövése, 1988

A holland pályafutásának talán legnagyobb gólja, a szovjetek elleni döntőben kapásból a hosszú sarokba. A döntőt 2-0-ra nyerték Van Bastenék.


A dánok megnyerik az Eb-t, 1992

A Jugoszlávok helyett induló dán csapat egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel jutott tovább a csoportjából, majd miután az elődöntőben verték a hollandokat, a németeket is legyűrték, így Európa-bajnokok lettek Schmeichelék.


Paul Gascoigne gólja, 1996

Visszavonulása után főleg csak a balhéi miatt hallatott magáról, de Gascoigne focizni is nagyon tudott. Ennek bizonyítéka a 96-os Eb-n a skótoknak lőtt gól. Előbb esernyőzi az ellenfél védőjét, majd mielőtt még lepattanna a labda, kapásból a hosszúba lő. Az angolok a hazai Eb-n az elődöntőig jutottak, ott a németek ütötték ki őket tizenegyesekkel.


Győzelem az aranygóllal, 1996

Bierhoff megpattanó találata távolról sem volt szépségdíjas, viszont ez volt az első aranygól az Eb-k történetében, ami a trófea sorsáról döntött. A rendes játékidőben 1-1-re állt a cseh-német döntő, majd a hosszabbítás ötödik percében jött a mindent eldöntő találat.


Aranygólos tizenegyessel döntőben a franciák, 2000

Az újabb aranygól-drámára a következő Eb-ig kellett várni. A portugálok a hosszabbítás végén jártak az elődöntőben a franciák ellen, amikor jött egy vitatott kezezés és egy francia tizenegyes, amit az elképesztő formában játszó Zidane értékesített és a döntőbe rúgta csapatát. A mérkőzés után több portugált is eltiltottak, mert a bíró ítélete miatt egyszerűen megőrültek.

David Trezeguet aranygólja, 2000

Az aranygól aztán a döntőben is a franciákkal volt. Az olaszok a világbajnoki címvédővel találkoztak a döntőben és talán már ünnepelték a győzelmet, amikor Wiltord a 94. percben betalált. A hosszabbításban pedig jött Trezeguet és az aranygól, ami mindent eldöntött.


Eb-győztes görögök, 2004

Négy évvel később hatalmas meglepetésre a görögök hatékony defenzív futballjukkal előbb a franciákat, majd a cseheket búcsúztatták az egyenes kieséses szakaszban, a döntőben pedig a portugálokat is megverték hazai pályán, Hariszteasz fejesével.


Török–horvát negyeddöntő, 2008

A hosszabbításos meccs, aminek az első 118 percére senki sem emlékszik. A két csapat harca eldőlni látszott, amikor a horvátok egy perccel a hosszabbítás vége előtt betaláltak, a középkezdés után viszont rögtön érkezett Semih Sentürk és az egyenlítő gól, majd tizenegyesekkel tovább is mentek a törökök.

Melyikre emlékszik a legszívesebben?

 • 397
  Van Basten kapásgóljára
 • 209
  A győztes dánokra
 • 181
  A spanyolok Eb-győzelmére
 • 137
  Török–horvát negyeddöntő
 • 127
  Panenka tizenegyesére
 • 121
  Gascoigne találatára
 • 115
  Trezeguet döntős aranygóljára
 • 72
  A németek aranygólos győzelmére
 • 62
  A görög győzelemre
 • 37
  A franciák aranygólos tizenegyesére

A spanyolok Eb-győzelme, 2008

Több mint negyvenévnyi eredménytelenség után a legutóbbi kontinensbajnokságon sikerült nagy tornát nyernie a spanyol válogatottnak. A csoportmérkőzések során mind a kilenc pontot megszerezték. Az egyenes kieséses szakaszban a negyeddöntőben az olaszokat tizenegyesekkel verték, a hollandokat kiejtő oroszoknak hármat rúgtak az elődöntőben. A fináléban Torres harmincharmadik percben szerzett találata jelentette a győzelmet a németek ellen, így 1964 után lett ismét Eb-győztes a spanyol válogatott.

A lendület a Eb-győzelem után is megmaradt, két évvel ezelőtt a hollandok elleni dél-afrikai vb-döntőben az első világbajnoki cím is megszületett. Az Eb-címvédő spanyolok az olaszokkal, a horvátokkal és az írekkel játszanak majd a 2012-es torna csoportmérkőzésein. Az első mérkőzésüket június 10-én Olaszországgal játsszák majd Gdanskban.

A második meccsüket az írek ellen játsszák június 14-én, végül négy nappal később a horvátok lesznek csoportbeli ellenfelik.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft