Ukrajna: világbajnok elé kellene bejönnie

2011.12.04. 10:47

Ki van a kapuban?

Olekszandr Sovkovszkij az Eb idején már több mint 37 éves lesz, viszont mögötte van a 2006-os világbajnokság, ahol ő volt a csapat legjobbja. 91-szeres válogatott, csak Sevcsenko és Timoscsuk előzi meg, a Dinamo Kijevben még mindig alapember. Már nem fiatal, de hiába kísérletezett Blohin, a barátságos meccseken sem a 12 évvel fiatalabb Ribka, sem a 35 éves Dikan nem vált be annyira, hogy kiszorítsák a rutinos kapust. Nincs megfelelő utánpótlása.

Pont: 7

000 Par6317301
Fotó: Sergei Supinsky

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Szelin - Csigrinszkij – Kucser – Butko
Az ukránok védelme fiatalnak számít, a felkészülési meccseken nem volt fix kezdőjük hátul. A két szélső, Szelin (Metaliszt Harkiv) és Butko (Sakhtar Donyeck) helye tűnik a legbiztosabbnak. A német, cseh, uruguayi hármastól összesen tíz gólt kaptak, ami azt bizonyítja, van még mit javulni az Eb-re.

Pont: 6

Milyen a középpálya?

A csehek elleni 4-0-s zakónál három középpályással játszottak, a németekkel szembeni 3-3-nál csak a bayernes Timoscsuk játszott védekező középpályást, az előtte futballozó Konopljanka (Dnyipro Dnyipropetrovszk)-Jarmolenko (Dinamo Kijev)-Nazarenko (Dnyipro Dnyipropetrovszk) trió szerezte a három gólt. A 4-4-2 már a múlté, Timoscsuk a védelem előtt, három támadóbb szellemű középpályás pedig előtte, ez lehet a legideálisabb felállás.

Pont: 6

Milyen a csatársor?

Sevcsenko és Milevszkij az ukrán kezdő két legbiztosabb pontja. Összeszokott csatárpárosnak számítanak, mindketten a Dinamo Kijev játékosai. A felkészülési meccseken viszont rendszerint nem ők rugdosták a gólokat, hanem a középpálya. Ha Blohin az egycsatáros játék mellett döntött, a jóval fiatalabb Milevszkijt küldte fel a pályára, a válogatottsági gólrekorder Sevcsenko helyett.

Pont: 6

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

Az Eb társrendezőjeként selejtezőket nem játszottak, tétmeccsek hiányában nehéz messzemenő következtetéseket levonni. Németország ellen 3-1-re is vezettek, Uruguay ellen kétszer is előnyben voltak, ami azt mutatja, képesek meglepni a komolyabb ellenfeleket is. Egyikből sem lett viszont győzelem, ami azt mutatja, 90 percig nem megy kifogástalanul a játék. A védelem és a középpálya összhangja egy fokkal jobb, mint a középpálya és a csatársor összjátéka, legalábbis a gólpasszokból ez látszik.

Pont: 6

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Egyértelműen Sevcsenko. Hiába, hogy réges-rég túlvan pályafutása csúcsán, nagyszerű karrier áll mögötte, amiből már csak egy tisztességes válogatott siker hiányzik. Az ukránok gólrekordere a torna után visszavonul, ez az ő utolsó dobása. Sovkovszkij és Timoscsuk mellett a csapat legrutinosabbja, az ő jelenléte mindenkire jó hatással lesz. Egy ilyen kaliberű csatár még 36 évesen is tud olyan formába lendülni, amivel továbbjuttathatja a csoportból a csapatot.

Pont: 6

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Ezt tétmeccsek hiányában megint csak nehéz eldönteni. A statisztika nem azt mutatja, hogy ha Sevcsenko nincs a pályán, akkor rosszabbul megy a játék, egy Eb-n azonban teljesen más lesz a helyzet.

Pont: 6

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

Minden Sovkovszkijon, Timoscsenkón és Sevcsenkón múlik, ha ők jó passzban vannak, a csapat ereje megkétszereződhet. Ez kétélű fegyver, fordítva is elsülhet.

Pont: 7

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról?

Oleg Blohin, az ukránok másik aranylabdása nem most először a válogatott szövetségi kapitánya. A 2003 és 2007 közti időszakban  A 2006-os vb-n a negyeddöntőig ment a csapattal, a későbbi győztes olaszoktól kaptak ki. A legutóbbi Eb-re viszont nem jutottak, ki, ezért menesztették, idén áprilistól irányíthatja a csapatot újra. Jól ismeri tehát a csapatot, bíznak is benne.

Azt, hogy milyen erősítés érkezhet a cserék részéről, lehetetlen megjósolni, ez még egy bőven alakuló csapat.

Pont: 7

A csapat életkori sajátosságai

A nagy öregeket leszámítva ideális a csapat átlagéletkora, 26 év. A védelem fiatalabb a kelleténél.

Pont: 8

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Az ukránok jól bírják a gyűrődést, klubcsapataikban rendszeresen játszanak.

Pont: 8

A csapat taktikai érettsége

Blohin mindenféle felállást kipróbált az utóbbi időben, egyedül csak a négy védő volt biztos. Nem tudni, az Eb-n mit választ, de bármit is, az nem lesz túlságosan begyakorolva.

Pont: 5

Milyen motivációval indulnak a tornának?

A hazai rendezés miatt szeretnének továbbjutni a csoportból, ehhez erőn felül kell majd teljesíteni. Mindent meg fognak tenni, kérdés, mire lesz ez elég.

Pont: 9

Hány pontot szerez a csoportkörben?

A svédeket meg kellene verniük az első meccsen, és egy morálisan gyenge Franciaország valamint a Capellóval rossz taktikát választó Anglia ellen elég a két döntetlen. Így kimondva szép, de a két korábbi világbajnokkal döntetlenezni sem könnyű, hacsak szét nem csúsznak, mint a legutóbbi vb-n.

Pont: 5

Meddig juthat el maximum?

A legjobb nyolc közé. A spanyol vagy olasz páros meg fogja verni. Előbbi látványosan, utóbbi büntetőkkel.

Pont: 1

A szerencsefaktor

Se nem lúzerek, se nem nyertesek, de nekik már az is győzelem, hogy ott lehetnek.

Pont: 7

Rutin

Nem ők lesznek a legrutintalanabbak, Sovkovszkij, Sevcsenko, Timoscsuk nem csak válogatott, hanem nemzetközi szinten is sokat tapasztalt futballisták.

Pont: 7

Médianyomás a csapaton

Ha nem mennek tovább a csoportból, akkor sem fogja őket szétszedni az ukrán sajtó, de mindenképpen hajtaniuk kell, hazai rendezés miatt ez különösen elvárható.

Pont: 5

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Mivel otthon játszanak, ebből a szempontból ők és a lengyelek állnak a legjobban.

Pont: 10

Összesen: 122 pont

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM