Árpád
-2 °C
4 °C

A meglepetéscsapat majdnem csalódása

2014.06.17. 20:10
Belgium a második félidőben megtörte az első félidőben kiválóan védekező Algériát, a vége 2-1. Nem látjuk, hogy mire képes ez a meglepetéscsapatnak beharangozott belga válogatott.

„Egy ország álmáért küzdünk” - mondta a meccs előtti sajtótájékoztatón Marc Wilmots, a belgák kapitánya. Ez a küzdés a mérkőzés elején annyira nem látszott. Sőt, ahhoz képest, hogy a belga csapat játékosainak piaci értéke 306 millió euro, az algériaiaké 50 millió, az afrikaiak kezdtek jobban a H csoport első mérkőzésén (2-1). 

Algéria úgy védekezett, mint a Manchester United a Bayern München elleni első BL-meccsen, Manchesterben, egyértelmű zónavédekezést csináltak, mindenkire két ember lépett ki, a passzsávokat lezárták. Ezzel nem is tudott mit kezdeni a fiatal belga válogatott.

A meccs embere: Fellaini

A mérkőzés első lövésére a 17. percig kellett várni, egy tökéletes labdát Mahrez rosszul vett át, kicsit mögé pattant, de így is a védője elé sikerült keveredni, bevitte a 16-oson belülre, majd 10 méterről a bal oldalról lőtt, de fölé-mellé. De legalább történt valami.

A belgák csak négy perccel később lőhettek először, Witsel a 21. percben 25-ről erősen meglőtte, a kapu közepébe tartó labdát a kapus csak kiütni tudta.

Statisztika: 

  • Kapuralövés: 16-3
  • Labdabirtoklás: 63-35
  • Szöglet: 7-2
  • Les: 3-0
  • Szabálytalanság: 21-18
  • Passzok: 583-274

A 23. percben Gulam adott be balról, a labda átrepült az érkezőkön, a hosszún érkezett Feguli, akit Vertonghen a kezénél fogva visszahúzott. A játékvezető teljesen jogosan tizenegyest ítélt, a sértett értékesítette, Courtois jobbra elugrott, a labda gyengén balra érkezett.

A belgák ezután beadásokkal próbálkoztak, de mintha nem gyakorolták volna ezeket, míg a labda a hosszúra érkezett, a többiek a rövidre helyezkedtek, illetve fordítva, néha Witsel szánta rá magát egy lövésre távolról, de nem jelentett veszélyt.

Aztán a 44. percben meglehetett volna az egyenlítés is, de Chadli rosszul vette át, és maga alól gyengén sikerült ellőnie, a kapus könnyen fogta.

2. félidő

A belgák támadásaival indult a félidő, előbb egy szöglet után Witsel teljesen egyedül fejelhetett volna a kapus rossz kimozdulása miatt üresen maradt kapuba, de annyira meglepte, hogy mindenkin átszállt a labda, hogy nem tudott bólintani. A labda fölé szállt.

Két peccel később a csereként beállt Mertens szalad le az alapvonalig, de már nem tudta a labdát jól visszaadni, a kapusé lett. Egyre nagyobb volt a belga előny, érett azt egyenlítő gól. 

Ezt azonban jól használta ki az algériai csapat, amely kontrákkal veszélyesebb volt, mint a belga nyomás, sőt egy szöglet az 56. percben majdnem gólt eredményezett, a hosszú felé megcsúsztatott labda azonban elkerülte a kaput.

Előbb Lukaku helyett Origi, majd Fellaini is beállt, amitől támadóbb futballt vártunk, de Halilhodzsics, az algériai edző is cserélt. Csatár helyett csatárt, a cserék azonban a belgáknak jöttek ki jobban. Origi lépett ki és 16-ról lőtte a kapusba, aztán a nagy nyomásnak meglett az eredménye. A bal oldalon passzolgattak a belgák, majd de Bruyne adott középre, Fellaini pedig felsőkapufás gólt fejelt.

Az egyre fáradó algériaiak ellen a belgák kontrái voltak veszélyesek, és ebből is született a fordító gól. Hazard vezette a 16-os felé középen, majd egy tökéletes labdával indította Mertenst a jobb oldalon, aki a 16-oshoz érkezve egy tolás után jobbal kilőtte a rövid felsőt. Nagy gól volt. Innentől a belga válogatott egymás után dolgozta ki a helyzeteket, két perccel később ismét Fellaini fejelhetett, de Mbohi nagyot védett.

Fellaini egyre nagyobb önbizalommal játszott, két perccel a vége előtt például 10 méterre a kaputól nem fejelt, hanem mellel akarta átvenni a labdát két védő között, a megoldás sikeres volt, de a belga elcsúszott. A belgák a végén már csak tartották a labdát, nem volt céljuk gólokkal alázni az ellenfelet, ennyi elég is volt ahhoz, hogy a H csoportban az élre álljanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?