Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Brazíliát kicserélték, elintézte Kolumbiát

2014.07.05. 00:15
David Luiz bombagólja után még visszajöttek James Rodriguezék, de a házigazdák kihúzták, 2-1-re nyertek és elődöntősök. Thiago Silva viszont eltiltott lesz, Neymart pedig hordágyon vitték le.

A brazilok kezdőjébe bekerült Maicon, a középpályán Fernandinho kezdett, a kolumbiaiaknál nem volt sok változás, Jackson Martinez most is csak csere volt, nem hiányzott viszont a vb legjobb formában lévő játékosa, James Rodriguez.

A házigazdák agresszívan kezdtek, sok labdát szereztek, Neymar a 4. percben próbálkozott egy szabadrúgással, ez méterekkel ment mellé. A következő pontrúgásból viszont már rögtön megszerezte a vezetést a brazil csapat, egy szöglet után többen aláfutottak a labdának, a hosszún ott volt Thiago Silva, aki a térdével kotorta be. Ez volt a gólszerző védő egyetlen labdaérintése az ellenfél térfelén az első félidőben. 

Thiago Silva Goal Brazil vs Colombia 1-0

Megvolt a vezetés, Kolumbia pedig először játszott hátrányban a vb-n, ez viszont nem fogta meg őket, mentek előre, ahogy eddigi meccseiken.  A 10. percben már Cuadrado veszélyeztetett egy jó lövéssel, az egyik brazil védő lábáról pattant szögletre a labda.  Az azonban látszott, hogy idegesebbek, mint korábban, sok volt hiba és az elvesztett labda a kolumbiai középpályán. 

Sorra jöttek a házigazdák helyzetei, a rengeteget javult Hulk lövését kellett védenie Ospinának, az ismétlést is le kellett szednie. Kolumbia nem nagyon tudta megtartani a labdát, aztán a 21. percben jöhetett volna egy komolyabb helyzet. Rodriguez indult meg, lerázott magáról egy brazilt, létszámfölényben mehettek, kitette Cuadradónak a labdát, azonban a visszapassz már elakadt. 

Vagdalkozós volt a játék, sok volt a szabálytalanság, közben pedig a brazilok minden támadásában benne volt a gól, Marcelo és Hulk különösen veszélyes volt. David Luiz is önkívületben játszott, leszerelni sem lehetett, amikor a jobb szélen ment előre, három kolumbiain is átverekedte magát. 

A brazilokra alig lehetett ráismerni az első félidőben mutatott teljesítmény alapján, sokkal magabiztosabban, más tempóban játszottak, mint Chile ellen a nyolcaddöntőben, a kolumbiai csapatot viszont stabilizálni kellett. 

A szünet után sem volt kevesebb hiba a hátrányban játszó csapat játékában, maradtak a pontatlan passzok és eladott labdák, miközben a brazilok többször élvezték a hazai pálya előnyét a spanyol Carballo játékvezető ítéleteinél. A tempó nem volt túl nagy a második félidő elején, a braziloknak nem volt sürgős, Kolumbiánál pedig az sem lendített sokat, hogy Ramos váltotta Ibarbót. 

A 60. perc környékén már egyre többször jutottak el James Rodriguezék a brazil tizenhatosig, nem volt meg viszont az a lendület és pontosság, ami igazán komoly lehetőséget teremtett volna. Nem sokkal később Thiago Silva megcsinálta a meccs hülyeségét, beleszaladt a labdát kirúgni készülő Ospinába, sárgát kapott érte, ezzel el is tiltatta magát. Kolumbia ismét csak egy pontrúgás után tudott veszélyes lenni, egy szabadrúgás után betaláltak a brazil kapuba, les miatt érvénytelen volt a gól. 

A meccs embere: David Luiz

David Luiz viszont rettenetesen bevágott egy pontrúgást a 69. percben. Harminc méterről rúghattak szabadot, a brazil belsővel tökéletesen lőtt a bal felsőbe, óriási gól volt. Nagyon úgy tűnt, hogy a kolumbiaiak innen már nem jönnek vissza. 

David Luiz Amazing Free Kick Goal vs Colombia ~ Brazil vs Colombia 2-0

Jose Pekerman kolumbiai szövetségi kapitány Baccát küldte pályára, aki a 77. percben kiharcolt egy tizenegyest. James Rodriguez passza után Julio Cesar elgázolta a kolumbiai csatárt, ezért a kapus sárga lapot kapott, szigorúbb bíró talán pirosat ad. A labda mögé Rodriguez állt oda, és begurította a jobb sarokba, megvolt a hatodik gólja a vb-n, és volt még tíz perc a meccsből. 

James Rodriguez Penalty Goal Brazil Vs Columbia 2-1

Scolari cserélt, lehozta Hulkot, jött Ramires, a középpályát akarta erősíteni. Maradt a brazilok kapuja előtt a labda, a kolumbiaiak mindent beleadtak, rohantak előre. Nem csak ezért aggódhattak a házigazdák, a hajrában megsérült Neymar, Zuniga felugrott és durván beletérdelt a brazil sztár hátába, aki nem tudta folytatni, hordágyon vitték le, nagy fájdalmai voltak, a lap itt is elmaradt.

Öt perc hosszabbítás maradt, a kolumbiaiak végigtámadták, a végén egy szabadrúgásnál még Ospina kapus is előrement, egyenlíteni így se sikerült. A vb-n eddigi legjobb meccsét játszó Brazília megnyerte a negyeddöntőt, az egyik legszimpatikusabban játszó válogatott, Kolumbia elbúcsúzott, igaz, ez ellen a Scolari-csapat ellen másnak se nagyon lett volna esélye.

Az elődöntőben Brazília-Németország lesz, Neymar komoly sérülése miatt nem játszhat, eltört egy csigolyája, Thiago Silva pedig eltiltott.