Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Chilét is megfojtották a hollandok

2014.06.24. 12:59
Hollandia Chilét is legyőzte, így tökéletes védekezésével és életveszélyes kontráival csoportelső lett a halálcsoportban.

A chilei csapatból kimaradt Vidal. Valószínűleg mérlegelt Sampaoli, és arra jutott, hogy inkább a csoport második helye, de akkor nem sérül meg, vagy sárgázza ki magát a folytatásról a középpályás.

A hollandoknál az eltiltott Van Persie helyén Lens, de Guzman helyén Wijnaldum kezdett. A sérült Martins Indi helyére Blind lépett vissza középhátvédnek, a bal oldalt pedig Kuyt szállta meg.

A hollandok az első fordulóban megfojtották a spanyolok birtoklásra és rengeteg passzra épülő játékát, Van Gaal úgy gondolta, hogy ez menni fog Chile ellen is. Igaza lett.

Holland védekezés

A spanyolok ellen megismert 5-2-3-t láttuk ismét. Elöl a Lens-Sneijder-Robben-hármas egymáshoz közel tolódtak mindig a labda felé. Sneijder a legmélyebben helyezkedő középpályásra figyelt, ez általában Diaz volt. Wijnaldum és de Jong a támadók mögött, illetve a védelem előtt felbukkanó játékosokat semlegesítették. Amennyiben a védőfalból visszalépett egy-egy chilei, a középhátvédek azonnal követték őket. A két szélsőnek, Islanak és Menanak gyakorlatilag megvolt a párja Kuyt és Janmaat személyében, Vargason és Sachezen meg osztozott a három középhátvéd.

Chilei támadójáték

Jorge Sampaionak, a chilei szövetségi kapitánynak volt elképzelése, hogyan törje fel ezt a holland védelmet, de ez nem igazán működött.

Sanchez rengetegszer lépett vissza a védősorból, hogy labdát kapjon, ám fent láttuk, hogy mivel megvoltak a párok, ezért bátran kilépett vele mindig egy hátvéd, mert így is 2:1-ben maradtak a másik csatáron. Rengeteg labdát kapott Sanchez, azonban a legtöbbet kapunak háttal, védővel a nyakán. Az 50. percben azt is láthattuk, hogy Blind a chilei térfél közepéig is képes visszalépni Sanchezzel, hogy ne kaphassa szabadon a labdát a támadó. 

A másik chilei elképzelés az volt, hogy ezt a fojtogatóan záró középső ötöst Medel átíveli. Ezek többsége társat is talált, ám Sanchez, Aranguiz és Gutierrez mind a hárman 170 centisek. A támadósor „égimeszelője” Vargas a maga 175 centijével. A hollandoknál Vlaar és de Vrij 190, Janmaat 185, a legkisebb Blind meg 180 centiméter, így erőből eltolták, leütközték, lefejelték a támadókat. A védőfal mögött pedig pont annyi hely volt, hogy csak a hajszálpontos labdákat lehetett még befutni az alapvonal előtt, ám ezekre az ívelésekre is mindig két védő mozdult.

Gólveszély a holland kontrákban volt. Ha meg tudták állítani Robbenéket, akkor abból általában szöglet vagy szabadrúgás volt, amit a sokkal magasabb hollandok egyáltalán nem bántak.

Az első félidőben egyik csapat sem találta el kaput! Ám a hollandoknak nem állt érdekében változtatni, a chileiek meg nem úgy tűnt, hogy tudnak.

Második félidő

A szünetben Gutierrez helyére bejött Beausejour, aki a pálya közepe helyett inkább a bal oldalon érzi jól magát. Sampaio ezzel a cserével megpróbálta széthúzni a holland védőfalat. Belső középpályán csak Diaz és Aranguiz maradt. Így azonban a Sneijder-de Jong-Wijnaldum hármasnak még könnyebb dolga lett, tehát továbbra is az ívelés volt a legjárhatóbb út, hogy a támadóharmadba juttassák chileiek a labdát.

Valdivia beállásával átálltak 4-3-3-ra a chileiek, de az áttörést ez sem hozta meg. Továbbra is csak a védekezésben ismét hibátlant nyújtó hollandokban volt meg a gólveszély. A mérkőzés végén két helyzetet pedig gólra is váltottak, így Mexikóval játszhatnak a nyolcaddöntőben, míg Chilére Brazília vár.

Összegzés

A hollandok ugyanúgy kinyírták a chileiek sokpasszos támadójátékát, mint a spanyolokét az első körben, azonban a dél-amerikaiak jobban fel voltak készülve Robbenék kontráira, mint a címvédő, így egy kevésbé látványos mezőnyjáték dominált az egész meccsen.

Chile nem találta van Gaal taktikájának az ellenszerét. Földön a szoros őrizet miatt, levegőben a hollandok fizikai fölénye miatt nem tudtak hatékonyak lenni. A végén pedig Hollandia mind a két veszélyes fegyvere, a pontrúgás és a kontra is góllá érett, így száz százalékos teljesítménnyel csoportelsők lettek.