Viola
-6 °C
-2 °C

Ezt még megúszták a brazilok

2014.06.29. 13:46
Rányomta a tét a bélyegét az első nyolccaddöntőre. Brazília kevés helyzet, némi szerencse és büntetőpárbaj után búcsúztatta Chilét.

A brazil csapatba Fernandinho került be Paulinho helyére, a chileieknél természetesen vállalta a játékot Medel és Vidal is.

Sajnos előzetes félelmeink beigazolódtak, és itt, a kiesés szakaszban már mind a két edző a biztonságra helyezte a hangsúlyt. Scolari Brazíliájától ez eddig sem volt idegen, Sampaiotól viszont meglepő, de érthető húzás volt. A kontrák elleni védekezés legegyszerűbb módját választották az edzők, és játékosaik felét nem engedték belépni a támadásokba. Ezért állandóan komoly létszámhátrányban voltak a támadók, így a kapuk csak elvétve forogtak veszélyben.

Ráadásul a brazilok átadták a területet, és mivel sokkal fegyelmezettebben védekeztek, mint a csoportkörben, nem volt Chilének területe a középpályán labdázni. Átívelgették a labdát a középpályások fölött, ami olyan szempontból nem volt rossz ötlet, hogy ott 2:3, 3:4-be voltak a támadók, de mire sikerült megszelídíteni és birtokba venni a labdát a két fejjel magasabb védők között, addigra visszaért a brazil középpálya, és ismét nyomasztó lett a létszámhátrány.

Pontosan a magassági fölényük miatt minden brazil pontrúgásban ott volt a veszély, és egy szöglet után meg is szerezték a vezetést. Chile továbbra is veszélytelen volt, egy gólszerzési lehetőséget sem tudtak kialakítani, amíg Hulk a segítségükre nem sietett. A gól után megélénkültek a brazilok, azonnal megszállták a chilei térfelet. Öt helyzetet is kialakítottak a szünetig, míg az addig eltelt több mint félórában összesen egyet.

Második félidő

Az első játékrészből megismert óvatoskodás folytatódott. Ismét a létszámhátrányos támadásokat gyakorolták a csapatok. Sőt, Sampaio lekapta Vargast és Gutierrezt küldte a helyére, aki már sokkal hátrébb, inkább középpályásként játszott, így Sanchez maradt egyedül elöl.

A 64. percben aztán Julio Cesarnak kellett óriásit védenie, de a félidőben ez volt az első és utolsó chilei helyzet. Azonban a védekezésük jól működött, a brazilok pedig továbbra sem mertek komolyabb erőket mozgósítani a vezetőgólért. Az első játékrészhez hasonlóan most is a félidő végét nyomták meg a brazilok. Egy Hulk- és egy Alves- beadás után veszélyeztettek, de gól ezekből sem született, jöhetett a hosszabbítás.

Vidalt valószínűleg egészségügyi okokból lecserélte Sampaio, és Medelnek is kijött a combsérülése. A chileiek elfáradtak a hosszabbításra, a brazilok pedig átvették az irányítást, sőt már labdabirtoklási fölényük is volt. Chilének itt már a túlélés volt a tét, és a sors fintora, hogy a 120. percben Pinilla kapufájánál ők pár centire voltak továbbjutástól. A büntetőpárbaj után azonban Brazília jutott a legjobb nyolc közé.

Összegzés

Nagyon óvatos taktikát választott mindkét szövetségi kapitány. Egyértelműen a biztonságot helyezték előtérbe, ennek megfelelően nem volt egy látványos a mérkőzés. A chileiek feladták az eddigi rövidpasszos játékukat, és ívelésekkel próbáltak átjutni a brazil középpályán, azonban olyan fizikális fölényben voltak a védők, hogy nem volt esélyük így helyzetbe kerülni. A brazilok gépezete továbbra is döcög, és bár nekik volt több lehetőségük, a 120. percben majdnem kiestek. A tornán eddig nagyon meggyőző Kolumbia lesz a következő ellenfél, és ha nem javulnak sokat Neymarék, akkor könnyen lehet, hogy az elődöntő sem lesz meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!