Huba
17 °C
33 °C

Amit a franciák csinálnak, az vb-címet ér

2014.06.20. 23:15
Franciaország igen büszke lehet a válogatottjára: két mérkőzés, két győzelem, csoportelsőség 7-0-s gólkülönbséggel a világbajnokságon.

Tessék? Hogy most 8-at lőttek és kaptak kettőt?

Igen, igen, de mi most az 1998-as világbajnokságra gondoltunk. Az volt ugyanis az egyetlen, legalábbis eddig, amit a franciák úgy kezdtek, hogy megnyerték az első két csoportmeccsüket – és aztán egyből (vagyis néhány héttel később) az aranyérmet is.

Hogy most is így lesz-e? Mi ezt már a múlt héten megmondtuk, és most úgy tűnik, a statisztika alapján is igazunk lesz.

És hát most kétségkívül jobban játszanak, mint akkor, 16 évvel ezelőtt. És nem csak azért, mert most két meccs után +6 a gólkülönbségük.

Hanem azért, mert míg akkor a csoport két gyengébb csapatával kezdtek (Dél-Afrika ellen 3-0, majd Szaúd-Arábia ellen 4-0), most viszont a nyitómeccsen aratott 3-0-s győzelem után a FIFA világranglistájának 6. helyén álló Svájcot verték nagyon simán, 5-2-re; úgy, hogy már 5-0-ra vezettek.

A meccsről azt már előre lehetett tudni, hogy a győztese jó eséllyel csoportelső és továbbjutó lesz. Úgy tűnt, ez főleg a franciáknak fontos: a meccs kezdetétől támadóbban játszottak; árulkodó adat, hogy Svájcnak az egész első félidőben egyetlen kapura lövése volt. Bezzeg a franciák gólból többet szereztek: hármat 45 perc alatt – ilyet vb-n 1958 óta nem csináltak.

Ráadásul a 17. és 18. percben valószínűleg a vb-k történetének leggyorsabb duplázását láthattuk: a svájciak az első gólt (Giroud fejese) követő középkezdés után eladták a labdát, a franciák pedig kétpasszos akcióból lőttek még egyet – erősen kapushibával, a rövid sarokra (Matoudi).

Itt van az összes gól.

Néhány perccel szünet előtt még Valbuena is betalált, így a svájciak máris több gólt kaptak, mint az elmúlt két világbajnokságukon összesen. Pedig a franciák (Benzema) még egy tizenegyest is kihagytak; sőt, a tizenegyes utáni megagigaszuper helyzetet is (Cabaye lőtte elképesztően közelről a teljesen üres kapu helyett a kapulécre a labdát).

A második félidőben már csak az volt a kérdés, hogy a franciák leállnak, és egy unalmas második félidő lesz-e, vagy folytatódik a stadionhoz illő szórakoztatás (itt játszották az 5-1-es holland-spanyolt és a 4-0-s német-portugált is; lesz még itt egy bosnyák-iráni is, nem lennénk az irániak helyében).

Statisztika

Svájc-Franciaország 2-5 (0-3)

 • Labdabirtoklás: 57:43
 • Kapura lövés: 17-22
 • Szöglet: 5-3
 • Les: 1-2
 • Szabálytalanság: 12-16
 • Sárga lap: 0-1
 • Passzok: 578-443

A franciák szerencsére azt gondolták, hogy már van kapu a túloldalon, térfélcserét követően történjen ott is valami, így a szünet utáni kicsit passzív első 10-15 perc után ismét elkezdtek focizni. Ennek a 68. percben meglett ismét az eredménye, Benzema mégis csak lőtt egy gólt is – mondjuk a svájci Senderos akkorát hibázott előtte, hogy ha hokimeccs lenne, én neki adnám az asszisztot –, majd öt perccel később adott Sissokónak is egy gólpasszt, így 5-0 lett.

Úgy tűnt, az utolsó negyedóra kérdése az lesz, hogy a franciák beállítják-e az 1958-as hat lőtt gólos rekordjukat – ezzel egyben a legnagyobb vb-verést mérve a svájciakra –, de ehelyett a végén kaptak kettőt; előbb egy távoli szabadrúgásból (Dzemaili, 81. perc), majd Xhaka kapott egy remekül belöbbölt labdát és lőtte kapásból a kapuba a 87. percben.

A meccs játékosa: Karim Benzema (1 gól, 2 gólpassz)

És most mi lesz? A franciák 8-2-es gólaránnyal csoportelsők, matematikailag még nem jutottak tovább, de nehéz a csillagok olyan együttállását elképzelni, hogy kiessenek; ha csoportelsők lesznek, akkor ráadásul a papírforma szerint elkerülik Argentínát a nyolcaddöntőben.

A meccs egyébként nemcsak a villámgyors duplázás miatt maradhat emlékezetes, hanem azért is, mert

 • ezen a vb-n most először maradt ki 11-es,
 • ezen a vb-n most először volt szabadrúgásgól,
 • a franciák 1930 után játszottak olyan vb-meccset, ahol szünetben 3-0-ra állnak,
 • az 1982-es Magyarország-Salvador után most először volt olyan vb-meccs, ahol 7 játékos lőtt gólt
 • ez volt az első hétgólos vb-meccs, ahol mind a hét gólt más lőtte.