Aliz
6 °C
14 °C

Németország véres verejtékkel, jöhetnek a franciák

2014.06.30. 00:55
Nem volt szuperjó színvonal, de ritkán látni ekkora küzdelmet és akarást futballmeccsen: Algéria hosszabbításra kényszerítette a németeket, és csak 2-1-gyel esett ki a vébéről. Franciaország-Németország negyeddöntő következik.

Az egyik leglefutottabb nyolcaddöntőnek tűnt a kezdés előtt a német-algériai, de a valóság teljesen más lett, mint ahogy sejteni lehetett. Az afrikaiak nem zárkóztak be, nem építettek védőfalat, inkább passzoltak és támadtak, a németek meg meg is lepődtek.

Neuer kifutásával kezdődött a meccs, messzire kijött a kapus, és már a szögletzászló környékén becsúszva szerelte Slimaint, ha nem érkezik, és csúszik be, a támadó egy az egyben vezethette volna rá a labdát, vagyis jól döntött.

Feghoulié volt a következő nagy helyzet, remek csellel ment el a jobb oldalon, de ahelyett, hogy két jól helyezkedő társát megjátszotta volna az ötös környékén, messzire elrúgta a labdát.

A német jobbhátvéd, Mustafi nagyon gyengén futballozott, sorra jöttek a helyéről az afrikai támadások. Sőt, egy gól is, de tényleg les volt, így jó, hogy a bíró nem adta meg.

Ghoullam pedig már egyenesen ziccert rontott, amikor Mustafi mögé került, és balról vezette kapura a labdát, de szörnyen rosszul lőtte mellé.

A félidő közepétől kezdett feljavulni Özil, és ez német támadásokat eredményezett. Volt egy jó lövése, ami kipattant a kapusról, majd Kroos próbálkozott távolról, és az is kijött M'Bolhiról: Götze előtt ziccer adódott így, de közelről gurítás helyett a kapusba bombázta a labdát. (Götze újra átlag alatt teljesített, a szünetben le is kapta Löw kapitány, Schürrlét hozta a helyére.)

Algériai helyzet zárta a félidőt, Mostefa lövése pattant meg, alig mellé.

A szünet után a németek összekapták magukat, és bár az első félidőben is majdnem 70%-ban birtokolták a labdát, a klasszikus egykapuzás ekkor kezdődött. Mustafi viszont M'Bolhi kezébe fejelt, Lahm nagy lövését pedig tényleg ujjheggyel tolta fölé a kapus.

Igen kemény meccs volt, talpalások, belemenések, odarúgások, de a brazil bíró mindent engedett, a 70. percig mindössze egy sárgát osztott ki, az algériai Halliche-nak, aki Scweisteigert rúgta fel még a szünet előtt.

Húsz perccel a vége előtt megsérült Mustafi, Khedira jött a helyére, így Lahm mehetett vissza jobb-bekknek, eredeti pozíciójába, a középpályás meg elfoglalta szokásos posztját.

Neuer ekkor már úgy 20 perce nem járt új posztján, söprögetőben, de jött egy hosszú labda előre, és ő kiszaladt, taccsra fejelte a kitörő csatár elől. Nagyszerűen játszotta az évtizedek után reaktivált söprögetőt, és még kapusként is hibátlant nyújtott. Eredeti helyén Slimani tesztelte, simán fogta a középre menő labdát.

Lahm visszaállásával feljavult Algéria, de csak rövid időre, mert Müllert nem tudták tartani a jobb oldalon, beadását Schweinsteiger fejelte mellé, majd Khedira tette Müller fejére a labdát, de M'Bohli védett, a kipattanót Schürrle tette rá, egy védő meg kirúgta a vonalról. A szöglet után ismét a hátvédek tisztáztak a gólvonalról egy jó fejest. A németek feljebb kapcsoltak, nagyon veszélyesek voltak, de a kontralehetőség megmaradt Algéria előtt.

Egy nagyon furcsán elszórakozott német szabadrúgás után, aminél a labdát átlépni akaró Müller elcsúszott, jött is az algériai ellentámadás, Neuer újra söprögetőben volt, és bedobásra mentett a kapujából vagy 30 méterre kifutva.

A ráadásban már Lahm is középre keveredett, de az ötösön Halliche mentett előle szögletre, amit M'Bohli lehúzott - jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Amiből csak két perc ment el, és máris vezettek a németek. Müller húzott el most a bal oldalon, jól adott középre, kissé Schürrle mögé, aki azért megpróbálta sarokkal kapura tenni a labdát - sikerült is neki, bár tökéletesen nem találta el, egy gólhoz így is elég volt.

Négy perc múlva már Özil vezette egy az egyben a kapusra a labdát, de a visszacselnél Halliche szerelte. Óriási helyzet volt ez is.

Müller két perc múlva 22-ről lőtt, centikkel a bal alsó mellé.

Közben Halihodzsics algériai kapitány elvégezte két megspórolt cseréjét, 20 perce maradt az egyenlítésre.

Nem ezért, de azonnal helyzet adódott előttük. Egy szöglet után Khedira lyukat rúgott a 16-oson belül, a lecsorgót Mostefa izomból mellédurrantotta. Ziccer volt, hihetetlen nagy helyzet.

A 108. percben lesérült Schweinsteiger, a fiatal Christoph Kramer jött a helyére, mindössze harmadszor lett válogatott.

A németek uralták a meccset, több helyzetük volt, Algéria az ötösről is szabadított fel üres kapunál, de a 118.-ban Slimane megindult, és egyedül mehetett kapura, ám Boateng simán befutotta, és szerelte.

Az ellentámadásból meg jött a kegyelemdöfés. Özil volt ziccerben, de rosszul vette át, úgyhogy inkább középre passzolt. Schürrle már úgy gurított kapura, hogy csak két védő állt a vonalon, és az egyik kirúgta. Özilhez passzolt, aki a két hátvéd és a kapus feje fölött bevágta, 2-0, eldőlt - gondoltuk, ám a középkezdésből Algéria szépített, egy nagykeresztre Jabou érkezett tökéletesen, bal alsóba belsőzött.

Félperce maradt Algériának, és Feghouli össze is hozott egy erőtlen fejest, Neuer simán lehúzta. Ennyivel ért véget a vártnál sokkal jobb, keményebb és izgalmasabb nyolcaddöntő.

Péntek este hattól német-francia, az sem lesz semmi, főleg, hogy 28 éve nem volt.

Nyolcaddöntő:


Németország-Algéria 2-1 (0-0, 0-0, 1-0)

Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 42 ezer néző, v: Sandro Ricci (brazil)
    gólszerzők: Schürrle (92.), Özil (120.), illetve Dzsabu (121.)
    sárga lap: Lahm (107.), illetve Halisz (42.)

    Németország:
Manuel Neuer - Shkodran Mustafi (Sami Khedira, 70.), Per Mertesacker, Jerome Boateng, Benedikt Höwedes - Bastian Schweinsteiger (Christoph Kramer, 109.), Philipp Lahm, Toni Kroos - Mesut Özil, Thomas Müller, Mario Götze (André Schürrle, a szünetben)

    Algéria:
Rais Mbolhi - Aissza Mandi, Medi Musztafa, Szaid Belkalem, Rafik Halisz (Madzsid Bugerra, 97.), Fauzi Gulam - Medi Lacen - Szafír Taider (Yacine Brahimi, 78.), Sofiane Feguli, Iszlam Szlimani - El Arabi Szudani (Abdelmumene Dzsabu, 100.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?