Szilárda
-4 °C
2 °C

Verhetetlen Japánt vernének Drogbáék

2014.06.14. 19:01
Elefántcsontpart és Japán hajnal 3 órakor mutatkozik be a világbajnokságon. Azoknak ajánljuk a meccset, akik nagyon várják már, hogy Elefántcsontpart egyszer már jusson tovább a csoportjából, vagy akik úgy vélik: nem a véletlen műve Japán régóta tartó veretlensége.

Három meccset játszott eddig egymás ellen Elefántcsontpart és Japán, de a mostani lesz az első tétmeccs. Eddig kétszer Japán, egyszer Elefántcsontpart nyert.

Japánt nem lehet megverni

Ha az előkészületi meccsek eredményeiből indulunk ki, akkor is Japán az esélyesebb. Idén száz százalékosok – bár az is lehet, hogy jól választottak ellenfeleket –, sorrendben Új-Zélandot, Ciprust, Costa Ricát és Zambiát verték, 12 gólt lőttek, hatot kaptak. De ezeknél erősebb ellenfelek ellen is jól teljesítettek: tavaly ősz végén a beneluxi túrájukon a hollandok ellen 2-2-t játszottak, a vébé meglepetéscsapatának jósolt Belgiumot pedig Brüsszelben 43 ezer néző előtt verték 3-2-re.

Afrikai áttörés? Most sem, az tuti

Elefántcsontpart idén három barátságos meccset játszott, Belgium velük sem bírt (2-2), Bosznia-Hercegovina 2-1-re nyert ellenük, Salvadort viszont az afrikaiak verték 2-1-re.

Kamerun 1990-es vb-szárnyalása óta (a negyeddöntőben Anglia verte őket 3-2-re) jósolják, hogy előbb-utóbb afrikai csapat nyeri a vébét. Ezek a hangon az utóbbi években már nem olyan erősek, igazi áttörést ugyanis a sokszor egy játékosra épülő, belső feszültségek szabdalta, saját szövetségeikkel harcoló vagy taktikailag fegyelmezetlen afrikaiak nem tudtak elérni. Nem valószínű, hogy most sikerül nekik. A legmagasabbra taksált afrikai csapat éppen az elefántcsontparti, de a William Hill fogadóiroda így is egy fontra 125-öt fizetne, ha Drogbáék lennének a világbajnokok. Japánnak amúgy pont ekkora (vagyis lényegében semekkora) esélyt adnak a végső győzelemre.

Az első továbbjutás?

Elefántcsontpart már nem egyszemélyes válogatott, mint volt 2006-os világbajnokságon, amikor szinte minden támadást Drogba vezetett és egyben igyekezett is befejezni. Nem csoda, hogy már a csoportkörben kiestek, csakúgy, mint négy évvel később. Korábban több világbajnoki szereplése nem is volt Elefántcsontpartnak, és nem lenne őrült nagy meglepetés, ha éppen most a görögök, kolumbiaiak és japánok ellen tudná kivívni fennállása során először a világbajnoki nyolcaddöntőbe jutást.

A már 36 éves Drogbán kívül ugyanis remek formában van a Manchester City gólerős középpályása, Yaya Touré – könnyen lehet, hogy sérülése miatt ezen a meccsen nem játszhat –, a védelemben a liverpooli Kolo Touré, elől pedig a római Gervinho vagy a Lille játékosa, Kalou.

Japán, Ázsia bajnoka 1998-ban jutott ki először világbajnokságra, és azóta egyről sem hiányzott. A csoportkört kétszer, 2002-ben és 2010-ben élte túl, de a nyolc közé nem tudott továbbmenni. A három legjobb és legdrágább japán játékos Kagawa (Manchester United), Honda (Milan) és Nagatomo (Inter).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!