Ágnes
-5 °C
2 °C

Megerőltetés nélkül ütöttek nagyot a görögökön

2014.06.14. 20:07 Módosítva: 2014-06-14 20:38:28
A C csoportban is elkezdődtek a mérkőzések, Kolumbia Görögországgal játszott (3-0), és komoly lépést tett a továbbjutás felé.

Brazília hatodik legnagyobb városában, Belo Horizonte-ban rendezték a C csoport két legesélyesebbjének meccsét. Az Atletico Mineiro és a Cruzeiro otthonában, félház előtt kezdődött a találkozó, de aztán olyan gyorsan megérkezett a 40 ezer kolumbiai szurkoló, mint amilyen gyorsan vezetést szerzett a dél-amerikai csapat Görögország ellen. 

A meccs előtt José Pékerman kapitány úgy nyilatkozott, a válogatott Falcao nélkül is elég erős, hogy felvegye a harcot a görögökkel. „A kolumbiai és a latin-amerikai csapatoknak a múltban nehézséget okozott az olyan típusú csapatokat legyőzni, mint Görögország."

Ez gyorsan igazolódott is, a 6. percben Cuadrado cselezgetett a jobb szélen, laposan tette középre, egy kolumbiai átlépte, mögötte érkezett Armero, aki a jobb alsót vette célba.

A labda egy görög védő talpa alatt lelassult, de így is átvánszorgott a gólvonalon. Nagy görög védelmi hiba volt.

A kolumbiaiak rohantak a kispad felé, sejteni lehetett, hogy valamilyen gólörömmel készültek, nem is csalódtunk, egymás mellett, felemelt kezekkel ugráltak jobbra majd balra.

A középkezdés után a görögök azonnal egyenlíthettek volna, de Kone lövése lecsúszott, így félmagasan a kapu mellé ment ki. A későbbiekben is a kolumbiaiak támadtak, Ibarbo például egyszer úgy elszaladt a bal oldalon, szinte állva hagyta a görög védőjét, de a kapu előtt nem találták a jó megoldást, ezzel kicsit rácáfolva a kapitányra, aki Falcao sikeres pótlásáról beszélt.

Az első sárga lap után - Sánchez vágta fel Szamaraszt - a görögök rúgtak szabadot szélről, Toroszidisz fejelt mellé fél méterrel. A 43. percben szintén a kolumbiai csatárok hiánya tűnt fel, amikor egy hosszú ívelés után Cuadradónak az ötös sarkáról kellett volna egyből eltalálnia a labdát, amivel nem is volt baj, de a labda felpörgött jó magasra a másik oldalra, ott viszont tisztázni tudtak a védők.

Egy perccel később Gekasz behúzott a 16-oson belül középre, szerelték, a középen kiguruló labdát Kone helyezte szépen a bal felső felé, de Ospina látványos vetődéssel ütötte ki a labdát. Jellemző volt, hogy a görögök szögletei teljesen veszélytelenek voltak.

2. félidő

Nem cseréltek a kapitányok, de így is lendületesebben kezdtek a görögök, két perc után például Szamarasz cselezett be a 16-oson belülre, az egyik védő mellett viszont inkább feldobta magát ahelyett, hogy tovább vitte volna, de azonnal jelezte a bírónak, nem volt büntető. A görög támadások mellett a kolumbiaiaknak volt egy nagyobb lövésük, de Karnezisz kiöklözte a keményen meglőtt labdát.

Statisztika:

  • Labdabirtoklás: 46-54
  • Kapuralövés: 8-7
  • Szöglet: 4-4
  • Sárgalap: 1-2
  • Passzok: 365-443

A kolumbiaiak egymás után hatástalanították a görög helyzeteket, majd egy kihozatal után 25 méterre a görög kaputól Papasztatopulosz hátulról csúszott rá a kolumbiai lábra. A szabadrúgást Rodrigez a sorfalba lőtte, a kipattanót Cuadrado rúgta rá, de jócskán fölément. Pár perc múlva Szalpingidisz is besárgult,  buktatta ellenfelét.

Aztán az 58. percben a kolumbiaik rúghattak szögletet a rövidre érkező labdába beleért Aguilar, a labda a kapu közepénél érkező Teo Gutierrez elé szállt, aki két méterről az üres kapuba lőtte.

A görögök mindent egy lapra tettek fel, támadtak, majdnem meg is lett az eredménye, de Gekasz egy visszatett labdát 5 méterről az üres kapu helyett a felső kapufára fejelte, egy perccel később le is cserélték. Mitroglu jött a helyére, ám mint kiderült, nem csak ennyi volt a baj.

A görögök támadásaiba rendre pontatlan átadások csúsztak, a kolumbiaiak ollézhattak, ha hozzájuk került a labda. A görög támadásokban nem volt erő, a kolumbiaiak teljesen kontroll alatt tartották a mérkőzést. A 84. percben Szamarasz rúghatott 18 méterről kapura egy lecsorgó labát, de helyezett lapos és lassú lövése néhány centivel a kapu mellé ment.

A görögök a végére teljesen feladták nemcsak a támadást, a védelmüket is, így a hosszabbítás utolsó percében egy gyors kolumbiai kontránál Cuadrado tette szélre, majd a visszapasszolt labdát sarokkal tolta tovább az érkező Rodrigeznek, aki 15 méterről ballal a hosszú sarokba lőtt.

A lefújás mind a két csapatnak megváltás volt, a kolumbiaiak győzelmükkel a csoport élére ugrottak, a görögök nehéz helyzetben vannak.

A dél-amerikai csapat 1962-ben lőtt utoljára vb-n három gólt.

A meccs embere: James

És önnél? Osztályozzon!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!