Olivér
5 °C
8 °C

Sokkoló vereség után is van élet a vb-n

2014.06.14. 11:20
A címvédő spanyolok 5-1-re kikaptak Hollandiától, de innen is lehet nekik még visszaút.

Hogy egy sokkoló vereség után van visszatérés, azt Magyarországnál talán senki sem tudja jobban, hiszen miután az Aranycsapat 1954-ben, a második csoportmeccsén 8:3-ra verte a németeket, a döntőben kikapott tőlük 3:2-re.

A különbség persze nyilvánvaló, a spanyolok címvédőként és az egyik fő favoritként érkeztek Brazíliába, és semmisültek meg rögtön az első meccsen 5-1-re.

Spanyolország a legutóbbi vb-n és az Eb-n összesen nem kapott öt gólt a 13 meccsen, de van visszaút.

Az elmúlt világbajnokságokról is akad még legalább két példa, hogy egy súlyos kudarc után talpra álltak csapatok.

A bolgárok 3-0-ra kaptak ki Nigériától 1994-ben, aztán viszont megverték a görögöket és Argentínát, majd Mexikót és a címvédő Németországot is, így jutottak el az elődöntőig, és lettek később negyedikek.

2006-ban a spanyolok 4-0-ra verték az ukránokat az első meccsen, a nyolc közé azonban mégis az ukránok jutottak be, míg a spanyolok nem. A spanyolok ugyanis alulmaradtak a franciákkal szemben, míg Ukrajna egy ritka rossz meccsen 0-0 után tizenegyesekkel búcsúztatta Svájcot a nyolcaddöntőben.

Egy kimagasló első meccs tehát nem jelent túl sokat, elég csak a szovjetekre gondolni, amikor 1986-ban 6-0-ra verték szét a mieinket, majd a tizenhat között a belgák verték őket (4-3). Azok a belgák, akik a nyolc között a spanyolokon is átléptek, akik az előző körben ötöt lőttek a félelmetesnek látszó dánoknak.

Argentína 2006-ban hatot vágott a szerbeknek, de az elődöntőig már nem tudott eljutni. A dánok 1986-ban szintén nem álltak meg hatig a skótokkal szemben, de ahogy feljebb írtuk, a negyeddöntőig sem jutottak el.

Portugália négyet lőtt a lengyeleknek 2002-ben, így sem ment tovább a csoportból, míg a legutóbbi vb-n hét góllal verték Észak-Koreát, de a nyolcban már nem voltak ott a spanyolok miatt.

Kimagasló kezdés után a németek megnyerték a 90-es aranyat, de utána azért voltak gyengébb meccseik, hiszen hétszer egy hónap alatt nem lehet topformában játszani. Az nem sokaknak sikerült, a 70-es brazil csapat talán az egyetlen kivétel.

De ezt pontosan tudják Hollandiában, hogy egy meccsből jelentős következtetéseket levonni felesleges.

Nem véletlen, hogy van Gaal így összegzett: "az a legjobb érzés, hogy hatot is lőhettünk volna. Vagy hetet. De ha nem verjük Ausztráliát, akkor semmit sem ér a pazar játékunk."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?