Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Barcába kódolva van a 0-4

2017.02.15. 17:59

Tönkreverte kedd este a Paris Saint-Germain a Barcelonát a Bajnokok Ligájában, hazai pályán 4-0-ra nyerte a nyolcaddöntő első meccsét.

Könnyen lehet, hogy ez lesz a futballvilág legnagyobb sokkja idén, de akik követik a Barcát, annyira nem kaptak a szívükhöz: nem először esett ez meg a BL-ben a világ egyik legnagyobb klubjával.

Visszafelé haladva az időben, a legutóbbira még az újhullámos drukkerek is emlékezhetnek. A Bayern München négy éve (2013), az elődöntő odavágóján ugyanígy 4-0-ra intézte el Messiéket. A németek egy héttel később 3-0-ra nyertek Barcelonában is. Az edző Tito Vilanova volt, aki bajnok lett a csapattal abban a szezonban. (Majd egy év múlva, tragikusan fiatalon meghalt rákban.)

2000. májusában a Valencia fogadta a Barcát, szintén az elődöntő első meccsén, a végeredmény kiábrándító 4-1. Rivaldo és Figo is tehetetlen volt Hector Cúper szupercsapata ellen. A visszavágón 2-1-gyel sikerült kozmetikázni a kiesésen, de a Valenciának egy pillanatig nem kellett izgulnia.

Csoportmeccsen fogadta a Barcelona a Dinamo Kijevet 1997 novemberében, és Sevcsenkóék 4-0-val utaztak haza. A későbbi aranylabdás mesterhármast rúgott. Az eredmény akkoriban még csak meglepetés sem volt, pár héttel korábban, Kijevben ugyanis már 3-0-ra győztek.

Végül elérkeztünk a klasszikushoz, ami óta tudjuk, benne van a Barcának egy 4-0-ás zakó: 1994 május, BL-döntő, Milan-Barcelona 4-0. Pedig Cruyff csapatát tartották favoritnak, az olaszok rettentő tartalékosan álltak fel. Aztán Massaro bevágott kettőt, Szavicsevics egy felejthetetlen emelést, Desailly pedig bevitte a kegyelemdöfést.

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy hát ez ugye egyik sem Luis Enrique, a mostani edző csapata volt, érdemes megnézni, hogy két és fél év alatt, mióta ő ül a padon, hányszor szaladt bele a késbe a Barca. Meglehetősen sokszor.

2015 augusztusában a Spanyol Szuperkupa-döntő első meccsén az Athletic Bilbaóban 4-0-ra ütötte ki őket, és nyerte meg a kupát. (A visszavágó 1-1 lett.)

Csak egy hónap telt el, a Celta Vigo a bajnokságban mért 4-1-et Neymarákra, a brazil 4-0-nál lőtte a becsületgólt.

2016 sem telt el négyesek nélkül, múlt nyáron a Liverpool, igaz, szezon előtti felkészülési meccsen 4-0-val küldte haza a legjobbakkal felálló Barcelonát.

Azóta egyszer kapott négyet a Barca, múlt októbertől is a Celtától, igaz, az egy szorossá tett meccs volt 4-3-as végeredménnyel. Csakhogy a Celta vezetett már 3-0, azaz elég rendesen padlóra küldte Luis Enriquééket.

Neymar szerdán már a párizsiak elleni visszavágós feltámadásról beszélt, de egyrészt 0-4-et nem fordított vissza még senki az európai kupák történetében, másrészt láthatjuk, hogy az enyhébb végeredménnyel zárult négy kapott gólos estéik után sem sikerült soha fordítaniuk. Úgyhogy a csodára kevés az esély március 8-án, a statisztikák szerint 7 százalék.