Európa-bajnokság 2016

Németország Németország

Velük játszanak a C csoportban

  • Június 12., 21.00: Ukrajna
  • Június 16., 21.00: Lengyelország
  • Június 21., 18.00: Észak-Írország

A világbajnok csak a selejtezők utolsó meccsén jutott ki, előtte kikapott Írországtól, azóta Franciaországtól, Angliától és Szlovákiától is, utóbbi kettőtől ráadásul otthon. Utóbbi négy meccséből kettőt nyert, 4-1-re kifektette az olaszokat, és legyőzte a magyar válogatottat.

Úgy tűnik, valami nem stimmel Joachim Löw csapatánál, bár minden ugyanaz, mint két éve, a vb-n volt. Van Neuer, van a betonnak tartott Boateng-Hummels középhátvédkettős, van Kroos, Khedira, Özil a középpályára, előre meg Götze, Thomas Müller és Podolski. Sőt, bekk-ként fiatalok mutatkozhattak be, Jonas Hector és Joshua Kimmich.

Aki viszont hiányzik, az a vb után a válogatottságtól visszavonult csapatkapitány, Phillip Lahm és a gólkirály Miroslav Klose. Mintha a csapategységben lenne némi törés, illetve a játékintelligencia fogyatkozott volna meg jócskán a világklasszis védő és -csatár távozásával.

Tény, jól lakhattak a vb-címmel, és előfordulhat, hogy a tétmeccsekre majd felpörögnek, legalábbis az útjuk a csoportban úgy van megírva, ahogy a németek játszani szoktak: lassú kezdés után lendület, legjobb forma az utolsó héten. Ukrajna, Észak-Írország, Lengyelország, egyik sem jelenthet gondot, ha netalántán mégis, mivel még a csoportharmadik is továbbjuthat, semmi baj nem történhet. Csak aztán fog kiderülni, tényleg visszaesett-e az álomcsapat.

  • FIFA-világranglistás helyezésük: 4.

Három játékos, aki fontos lehet

  • A világ legjobb kapusának tartott Manuel Neuerben azért mindig ott van a kósza hiba, de most ez valószínűleg nem fog beleférni a már említettek miatt. Kapusnak kell lennie a javából, és nem árt, ha újra előveszi az utóbbi időben kissé hanyagolt látványos mezőnyjátékát.
  • Mesut Özil az Arsenalban újra lehozta a rekordgólpasszos szezonját, és újra nem nyert nagy trófeát, sőt, semmit, így ő motivált lehet a még hiányzó cím megszerzésére. Lahm kilépésével rá is több hárul, nem tűnhet el, nem alibizhet, neki kell az észként szerepelnie végig a tornán. És ha valamit akar kezdeni klubszinten, nagy játékkal tovább is adhatja magát az Arsenaltól.
  • Mario Götze rúgta a vb-döntő győztes gólját, aztán visszament a Bayernbe kiegészítő embernek. Két év alatt a Bundesligában mindent megnyert, de a cserepadra került, és már szabadulnának tőle. Megmutathatja, hogy rosszul gondolják, akik elküldenék, illetve ha mégis megy, jó játékkal ő határozhatná meg, hová, és mennyi pénzért. Eddig csak a Liverpoolt emlegették neki, de ő valószínűleg el tudna képzelni még jobb helyet is magának.

A kapitány

A fent említett visszaesés és jól lakás igaz lehet Joachim Löwre is, aki Brazíliában abszolút a csúcsra ért, jobban, mint bármelyik futballistája. 12 éve van a válogatott mellett, 10 éve, hogy egyedüli szövetségi kapitányként, a vb megvan, annál többet elérni nem lehet. Kérdés, nem kellett volna-e váltania neki és a szövetségnek, a csapatnak is. 56 évesen - ráadásul az ő kondijával - még simán van 15 éve a klubfutballban, ahol sosem jött ki belőle, ami edzőként benne van.

Meddig juthatnak?

A németek mindig bejutnak az elődöntőbe nagy tornákon 2006 óta, vagyis újra ez a minimum elvárás, aminek meg kell felelniük. Európa-bajnokságot ráadásul meglehetősen régen, 20 éve nem nyertek, így a várakozás majdnem akkora, mint két éve, a vébé előtt volt. Láttunk viszont pár nagy összeomlást az utóbbi bő 15 évben, mint amikor a franciák a vb- és Eb-siker után a csoportban ragadtak 2002-ben, akárcsak a spanyolok a tripla diadal - Eb, vb, Eb - után, két évvel ezelőtt, a világbajnokságon.

Utóbbi öt meccsük

  • Franciaország-Németország 2-0
  • Németország-Anglia 2-3
  • Németország-Olaszország 4-1
  • Németország-Szlovákia 1-3
  • Németország-Magyarország 2-0