Európa-bajnokság 2016

Olaszország Olaszország

Velük játszanak az E csoportban

  • Július 13., 21.00: Belgium
  • Július 17., 15.00: Svédország
  • Július 22., 21.00: Írország

A 2006-os világbajnok 1968-ban nyert utoljára Európa-bajnokságot, és az utóbbi öt tornán kétszer is eljutott a döntőbe, de 2000-ben a franciáktól, 2012-ben pedig a spanyoloktól kaptak ki. A selejtezőt elég simán hozták, 10 meccsükből egyet sem veszítettek el, csak három döntetlen rontja a mérleget

  • Világranglistás helyük: 12.

Az olaszoknak is van BBC-jük és nagyon stabil védelmük

Elképesztő masszív csapat az olasz. A kapuban Gianluigi Buffon 38 évesen is a világ egyik legjobbja, de két segítője Salvatore Sirigu a PSG-ben, Federico Marchetti pedig a Lazioban futott kiváló szezont.

A védelemmel nem lesz gond: a BBC, azaz Barzagli, Bonucci és Chiellini helye stabil, a játékuk is magabiztos. Az csak a felkészülés rovására írható, hogy viszonylag sok gólt, négyen 10-et kaptak. A Juventus fenti sora mellett az MU-ból Darmian és West Hames Ogbonnais már rutinos játékosnak mondható.

Miközben a Antonio Conte a 3-5-2-es formáció mellett a 4-4-2-öt is próbálta variálni, a középpályán is nagy volt a mozgás. Középen Daniele De Rossi pozíciója megingathatatlan. Mellette csapattársa Alessandro Florenzi és a Lazióból Antonio Candreva. Flornezi sokoldalúsága nagy előny. Verratti is biztos kezdő lett volna, de megsérült. A gólfelelős Graziano Pellé, de még kérdés, kivel párban indul csatába. Legtöbbször a brazil Éder kapott szerepet, de a nagy tehetség, Insigne is helyet követelhet magának. Talán a csatársor tűnik elég vékonynak, legalábbis a legrutintalanabb sor a csapatból.

A három játékos, aki fontos lehet

  • Nagy súly nehezedik Graziano Pellé vállára. Szinte egyedül felel majd a gólokért, és mivel elég stabil az olasz csapat hátsó alakzata, ez nagyon fontos pozíció lesz. Hollandiában futott be igazi karriert, a Feyenoordban két szezon alatt 50 gólt rúgott. A Southamtponban sem ment rosszul, de már csak 12, illetve 11 jött össze az elmúlt két idényben.
  • Leonardo Bonucci, a Juventus középpályása megalkuvás nem tűrő játéka miatt csapata egyik legjobbja lehet. Nehéz olyat elképzelni, hogy Bonucci mellett a csatár csak úgy elmegy. Egyike annak a nyolc játékosnak, akik öt aranyat nyertek a Juventusszal. Az egyik olasz újság Franz Beckenbauer után Beckenbonuccinak keresztelte, Pep Guardiola pedig a világ legjobb védőjének nevezte.
  • Olaszország egyik legértékesebb játékosa, Gianluigi Buffon a világ egyik legjobb kapusa, 38 évesen is olyan fitt, hogy könnyen utolérheti Dino Zoffot, aki 40 évesen világbajnokságon védett. Bravúrjai szükség lesz, mindhárom csoportellenfél ellen.

Az edző

Egyértelmű volt, hogy a 2014-es vb után Antonio Conte fogja váltani Cesare Prandellit. A Juventusszal egymás után háromszor bajnokságot nyerő mester a jó érzékkel variál két formáció között, az már biztos, hogy az Eb után a Chelsea-nél folytatja. Utódjáról még nincs megállapodás, mindenesetre májusban Lippi a válogatott technikai igazgatója lett.

Meddig juthatnak

Az olasz válogatottat minimum a legjobb négybe várja mindenki. Csalódás lenne, ha nem így lenne. Az a szerencséjük, hogy erősorrendben a legerősebbtől a leggyengébbig játszanak majd a csoportban. A végső győzelem viszont bravúrnak számítana annak ellenére is, hogy a torna legjobb védelmével várják az Európa-bajnokságot

Legutóbbi öt meccsük

  • Belgium–Olaszország 3-1
  • Olaszország–Románia 2-2
  • Olaszország–Spanyolország 1-1
  • Németország–Olaszország 4-1
  • Olaszország–Skócia 1-0