Európa-bajnokság 2016

Ukrajna Ukrajna

Az ukránoknak bravúr a kijutás, a korábban őket pótselejtezőn legyőző szlovénokat most sikerült kiverniük. Négy éve rendezőként ott voltak a tornán, és talán tovább is mennek a csoportból, ha Kassai bíró és segítői is bent látják azt a labdát, amit az angol John Terry a vonal mögül húzott ki. Akkor még volt egy igazi sztárjuk, Andrij Sevcsenko, ő most már segédedzőként dolgozik a kapitány, Mihajlo Formenko mellett.

A keretben két igazán jó futballista van, a csatár Jarmolenko és a szélső, Konopljanka. Előbbi úgy tervezi, már nem a Dinamóba megy haza a torna után, utóbbi a Sevillából lépne tovább, bár fix helyet egy szezon alatt nem tudott szerezni a kezdőcsapatban.

Meccseik a C csoportban

  • Június 12., 21.00: Németország
  • Június 16., 18.00: Észak-Írország
  • Június 21., 18.00: Lengyelország

A régiek közül Ruszlan Rotan és a 142-szeres válogatott, exbayernes Timoscsuk lehet ismerős. Előbbi még mindig befér, utóbbi, 37 évesen inkább már a rutinjával segít.

Három játékos, aki fontos lehet

  • A húszéves középpályás, Viktor Kovalenko még csak kétszer volt válogatott, a torna egyik felfedezettje lehet. A Sahtar futballistája, Mircea Lucescu mester sokadik találmánya. Különösen azóta játszatja, hogy csapata gólkirálya, Alex Teixeira februárban Kínába igazolt. Ez a lehetőség nyitotta meg az utat a fiatal előtt, hogy bekerüljön a válogatottba, és élt is vele.
  • Anatolij Timoscsuk 79-es születésű. Végigfutballozta Európát, és még a Bajnokok Ligáját is megnyerte a Bayernnel, 2013-ban. 37 évesen most egy igazi nagy tornán búcsúzna el, rutinja nagyon fontos lehet a kiélezett meccseken. Nem biztos, hogy kezdeni fog, de a padról beszállva is fontos lesz.
  • A csapat sztárja a Sevillából, Jevgen Konopljanka, gyors bal oldali középpályás, vagy balszélső. A spanyoloknál amikor játszik, sokszor megvillan, a válogatottban még inkább számítani fognak a tehetségére. Jól cselez, és remekül lő, a spanyol ligában párszor elsült a lába.

A kapitány

Mihail Fomenko, vele a kispadon nyerte a Dinamo Kijev az első ukrán bajnokságát és kupáját, 1993-ban. Dolgozott egy rakat klubnál hazájában, de Irakban is, illetve volt Guinea szövetségi kapitánya jó 20 évvel ezelőtt. 2012 decemberében karrierdíjként vehette át a válogatottat a most 67 éves edző, akinek a mérlege impozáns a csapat kispadján: 33 meccsből 23-at megnyert, ami 70 százalékos győzelmi mutató. Csak négy vereségük van vele.

Meddig juthatnak?

A csapattól továbbjutást várnak, ugyanis egy győzelemmel ezúttal ez már lehetséges, és Észak-Írországot meg kellene verniük. A lengyelekkel is boldogulhatnak, úgyhogy van remény egy sikeres szereplésre.

Utóbbi öt meccsük

  • Szlovénia-Ukrajna 1-1 (pótselejtező)
  • Ukrajna-Ciprus 1-0
  • Ukrajna-Wales 1-0
  • Románia-Ukrajna 3-4
  • Albánia-Ukrajna 1-3

(Az utolsó négy barátságos.)