Európa-bajnokság 2016

1
Manuel Neuer Németország Németország
  •  193 cm, 92 kg, 65 válogatottság, 0 gól

Manuel Neuert az előző világbajnokság után elkönyvelték a világ legjobb kapusának, még az Aranylabdát is majdnem megkapta, csak Cristiano Ronaldo és Messi előzte meg a szavazáson.

A dolog abszurduma, hogy nem a védéseivel érdemelte ki a megtisztelő jelzőt, hanem azzal, hogy kapusként messzire kijárt a mezőnybe, sepregetett, a védelem tagjává vált. Vagyis megmutatta, hogy a védés mellett tud futballozni is, cselezni, passzolni, becsúszni. Épp csak kapura lövése nem volt. Természetesen emiatt jelölték az Aranylabdára is. Meg persze mert a németekkel világbajnok lett.

Harminc évesen mindent megnyert, ahol elindult, és a válogatott csapatkapitányává vált. A Bayernnel már három éve megvan neki a BL is, igaz azóta az elődöntőben mindig elbuktak, de például idén sem rajta múlt, kritikus helyzetben védett egy büntetőt.

Neuer bármilyen jó kapus is, aki rendszeresen figyeli, jobban benne van a kósza hiba, mint például a manunitedes spanyol David De Geában, vagy a juvés olasz Gianluigi Buffonban. Ez az Eb igazi erőpróba lesz neki, ugyanis a német válogatott nem topformában érkezik a tornára, több fog rajta múlni, mint legutóbb Brazíliában. Abszolút biztos pontnak kell lennie, előtte nem annyira jók a védők, mint négy éve, nem zár úgy a középpálya, és a csatársor sem olyan erős, mint akkor.

Ha az Európa-bajnokság után év végén újra Aranylabdára jelölik, mert Németország bajnok lesz az ő vezérletével, akkor elfelejthetjük a "világ legjobbjának tartott" eposzi jelzőjének utolsó tagját.