Olivér
5 °C
8 °C

USA, Mexikó és Kanada rendezi együtt a 2026-os vb-t

2018.06.13. 12:57

1994 után visszatér a labdarúgó-világbajnokság az Egyesült Államokba, 1970 és 1986 után pedig Mexikóba de csak részben, a három ország, az USA, Mexikó és Kanada pályázata nyerte ugyanis a 2026-os vb rendezési jogát, döntöttek a FIFA tagállamainak képviselői a szervezet moszkvai kongresszusán. Ez lesz a 2002-es japán, dél-koreai után a második vb, amit nem egy ország rendez.

A tripla amerikai pályázat a rendezésre ötödször próbálkozó Marokkót előzte meg, a közös pályázat a szavazatok 67 százalékát kapta meg, tehát kétharmados sikerrel nyerték el a rendezést, szám szerint 134-65-re nyerték a szavazást.

A 2026-os tornán a vb-k történetében először már 48 csapat indul, ezzel másfélszeresére nő a mostani 32-es mezőny.

A közös pályázatban 16 város szerepel, de egyelőre még nem véglegesítették ezt, 23 jelöltből választják majd ki a tényleges helyszíneket. A bő keretben Kanadát Montreal, Edmondon és Toronto, Mexikót Mexikóváros, Monterrey és Guadalajara képviseli majd, a tizenhét amerikai helyszín pedig Los Angeles, New York, Washington, Dallas, Kansas City, Denver, Houston, Baltimore, Atlanta, Philadelphia, Nashville, Seattle, San Francisco, Boston, Cincinnati, Miami és Orlando lesznek. A tervezett amerikai helyszínek mindegyike alapból amerikaifutball-stadion, az NFL-ben, illetve az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban használják őket.

A 48 csapatosra bővített mezőny miatt a 2026-os világbajnokság 80 meccsből áll majd, és 34 napig tart. A 80 meccsből 60-at az Egyesült Államok rendez majd.

A 2022-es tornát Katar rendezi.

Ha érdekli, melyik ország kire szavazott Moszkvában, a FIFA-nál megteheti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?