Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Szabadságra ment a gyárból, hogy a vb-n levehesse Messit

2018.06.17. 12:00

Talán emlékeznek a jelenetre a szombati Argentína-Izland mérkőzésről, amikor a második félidőben Lionel Messi klasszis mozdulattal lekapott a levegőből egy hosszú indítást, és már vágta is volna be a kapuba, ha a tökéletes ütemben érkező védő nem takarítja el az utolsó pillanatban a labdát.

A tisztázó játékos Birkir Már Saevarsson volt, az izlandi válogatott 33 éves hátvédje. Saevarsson azon kevés játékos közé tartozik a válogatottban, aki hazája bajnokságában játszik. Korábban megfordult Svédországban és Norvégiában is, de erre a szezonra hazatért.

A Valur labdarúgójának ebből fakadóan a labdarúgás mellett civil állása is van, egy csomagolóüzemben dolgozik. Mindez nem akadályozta meg abban, hogy szombaton 90 percet játsszon az argentin válogatottal döntetlenező izlandi válogatottban.

Mint Saevarsson elmondta, az átlagos izlandi futballisták számára teljesen természetes, hogy munkából járnak edzésre.

teljesen normális Izlandon, hogy foci mellett a gyárban dolgozol. Sokkal normálisabb, mint az, hogy ott vagyunk a világbajnokságon. Egész nap munka, utána edzés. Így van rendjén.

Saevarsson ráadásul nemhogy végigjátszotta a meccset, de egyenesen a védelem legjobban teljesítő tagja volt, 5 szerelés, 7 tisztázás és 2 blokkolt lövés szerepel a neve mellett a statisztikában.

Di Mariát le is cserélték róla, aztán Pavonnal eleinte akadtak gondjai, de végül őt is sikerült kordában tartania. 

A munkaidőben vulkáni sót, a világbajnokságon világsztárokat elcsomagoló védő kapcsán azért csak felvetődik, hogy tényleg akkora szükség van-e  tejben-vajban füröszteni a magyar bajnokságot.

De most inkább foglalkozzunk az izlandi csodával, ami az Európa-bajnokság után a vébén is le tudta nyűgözni a világot.

Amikor a csapat titkáról kérdezték, a játékos ezt mondta:

Amikor találkozunk, az nem olyan, mintha egy futballcsapat gyűlne össze, hanem egy csomó barát. Mindig úgy örülünk, mintha vagy 10 éve nem láttuk volna egymást, minden egyes alkalommal. Ez egy fantasztikus csapat, olyanok vagyunk, mint 23 testvér. Szerintem így könnyebb együtt játszani, mert ha valaki közel áll hozzád, azzal szemben könnyebben támasztasz elvárásokat. Nem veszed olyan könnyen magadra sem te, sem más, ha például valaki rádkiabál, hogy valamit csinálj jobban, mert aki kiabál veled, az barátod.

Az Argentina ellen 1-1-es döntetlent játszó izlandi válogatott legközelebb június 22-én lép pályára a világbajnokságon, a horvátoktól 2-0-s vereséget szenvedő Nigéria ellen.