Szilárda
-4 °C
2 °C

Itt a vb meglepetése: Mexikó megverte a címvédő németeket

2018-06-17T170034Z 1058462104 RC166D927DE0 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.17. 19:04
A világbajnok német csapat nem tudta felvenni a tempót az elején, aztán pedig rohant az eredmény után. Mexikó volt a jobb csapat az első félidőben, utána pedig szervezettek maradtak, és 1-0-ra nyertek.

A világbajnok német válogatott is csoportbeli legnehezebb ellenfelével, Mexikóval kezdte a vb-t a moszkvai Luzsnyikiben, ráadásul olyan körülmények között, mintha a mexikóiak lennének otthon, mert szurkolóik félelmetes hangulatot csináltak a stadionban, többszörös fölényben voltak a lelátón.

Ez fel is dobta Mexikót, és már a második percben volt egy komoly helyzete, Boatengnek kellett belevetődnie egy közeli lövésbe, hogy ne legyen baj. A németek nem igazán tudták felvenniük a ritmust, bár Wernernek is volt egy lehetősége az elején, de ezután már a mexikói csapat játszott veszélyesebben, agresszívabban léptek fel.

Az első negyedóra-húsz perc egyértelműenen nem a világbajnoké volt, és szerencséje volt, hogy nem került hátrányba. Werner a 19. percben hozta visza őket ameccsbe, miután a kapura kotorta a labdát, de a mexikói Ochoa fel tudta szedni a lapos lövést.

A mexikóiaknak viszont a folytatásban sem jelentett gondot, hogy villámgyors támadásokat vagy inkább rohamokat vezessenek labdaszerzések után, a gond az volt, hogy általában az ellenfél tizenhatosánál fogyott el az ötlet, vagy nem sikerült jól az utolsó passz. Közben német oldalról eltűntek a helyzetek, szenvedős és ötlettelen volt a világbajnok játéka. Olyannyira, hogy az első fél óra végére már bőven a mexikói volt a jobb csapat, helyenként kifejezetten látványosan járatták a labdát, helyzeteket dolgoztak ki, ollézott is a Luzsnyiki közönsége.

És akkor jött a mexikói gól. Egy gyors labdafelhozatalnál a mexikóiak megint létszámfölényben rohamoztak, a támadás végén Lozano kapta a labdát a tizenhatoson belül, aki egy visszahúzással elküldte a védőjét, majd lapos a rövidbe lőtt. Tombolt a több ezer mexikói, ráadásul teljesen megérdemelt volt csapatuk vezető gólja, a németek 30 percen át semmit nem mutattak. Két percre viszont már igen, mert egy szabadrúgásból a keresztlécet találta el Kroos. Mexikó kicsit visszaállt, és folytatta amit a gól előtt csinált: a gyors labdakihozatalokból és labdaszerzésekből élt, az sem lett volna meglepő, ha nem eggyel vezetnek az első félidő végén.

A második félidőre össze kellett kapnia magát a német csapatnak, de a nagy feltámadás váratott magára, mert a szünet után Mexikó eldugta a labdát. Ha a németeknek sikerült is valami értelmezhetőt nyújtani támadásban, az általában kimerült egy erőtlen, veszélytelen lövésben. Mexikó a korábban bevált receptre épített, a helyzetkihasználás viszont továbbra sem ment.

A 60. percben cseréltek a németek, Khedira helyett Reus állt be, szerkezetet is váltottak, hátha ezzel sikerül felrázni az ötlettelen támadójátékot. De ebből sem lett semmi, egyedül egy látványos Werner kapura húzás jelezte, hogy a vb-címvédő ott van még a meccsben.

A fölényük egy idő után megvolt, és többet is lőttek kapura, ám az egyenlítéshez nem jártak közel, egyedül Kroos 74. percben leadott lövése volt veszélyes. Mexikó ekkorra már ritkán tévedt az ellenfél térfelére, igaz a kontráikkal a frászt hozták a németekre, egy újabb bekapott gól a biztos vereségüket jelentette volna.

Az eddigre már fölényben játszó németeknek a 89. percben még volt egy életerős lövésük, ami nem sokkal a kapu mellett húzott el, de a hátralévő időt kihúzta Mexikó, és a vb eddigi legnagyobb meglepetését okozta: legyőzte a címvédőt 1-0-ra.

statisztika

A mexikóiak Dél-Korea ellen, a németek Svédország ellen folytatják.

Mexikó-Németország 1-0 (1-0)

Moszkva (Luzsnyiki Stadion), 78 011 néző, v.: Alireza Faghani (iráni)

gólszerző: Lozano (35.)

sárga lap: Morano (40.), Herrera (90.), illetve Müller (83.), Hummels (84.)

Borítókép: Carl Recine / Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!