Olivér
4 °C
8 °C

Hazarepülhetett Moszkvából az előállított brit melegjogi aktivista

2018-06-14T132851Z 249628905 RC1C959CD2A0 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.06.18. 13:54

Elég könnyű őrszobára kerülni Oroszországban egy egyszemélyes tiltakozóakcióval is, legalábbis a vébé alatt. Ez egyébként nem bejelentésköteles, de most érvényben van a tavaly hozott elnöki rendelet, amely mindenféle utcai tiltakozó akciót lehetetlenné tesz, egészen július 28-ig.

Ezért állították elő a 66 éves, Peter Tatchellt, aki a világbajnokság idején tiltakozott Moszkvában a melegek csecsenföldi üldöztetése ellen. (Több beszámoló is jelent meg arról, hogy az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban indoklás nélkül kerülnek fogdába és vetik alá kínzásoknak a melegeket. Ramzan Kadirov szerint a beszámolók hazugságon alapulnak. A csecsen elnök azzal érvel, hogy a muszlimok között egyébként sincsenek melegek.)

Tatchell június 14-i egyszemélyes tüntetését a Kreml közelében, a Manyézs téren tartotta. Zsukov marsall szobránál állva akasztott magára angol nyelvű feliratot a csecsenföldi üldöztetésről, nem sokkal később azonban a rendőrök elvitték a helyszínről.

A szabálysértés miatt június 26-án ugyan bíróság előtt kéne megjelennie, ennek ellenére hétfőn gond nélkül elhagyhatta Oroszországot, a Moszkvából Londonba tartó géppel.

Az ausztráliai születésű Tatchell régi emberi jogi aktivista, 19 éve már Robert Mugabe ellen tüntetett, tiltakozva a zimbabwei diktátor ellenzéket bebörtönző gyakorlata miatt. Két évvel később Belgiumban Mugabe testőrei tartották fel, mielőtt ő megpróbálta volna az elnököt letartóztatni.

Tüntetett Tony Blair Irak-politikája ellen is, legutóbb pedig a munkáspárti Jeremy Corbyn kampányakor tiltakozott, azt követelve a kormányfőjelölttől, hogy egyértelműbben ítélje el Oroszország beavatkozását Szíriában.

Tatchellről sejthető volt, hogy aktivistaként megy az országba, amely ennek ellenére beutazási vízumot adott neki, noha könnyen találhattak volna formai okot ennek elutasítására: Oroszországban is tüntetett már korábban, akkor is a melegjogokért, amelyek területe azóta még szűkült is a sokféleképpen értelmezhető törvénnyel, amely tiltja a nem hagyományos szexuális orientáció propagálását 18 év alattiak körében.

Tatchellt mostani akciójáért 300 ezer rubel – kb. 1,3 millió forint – pénzbírsággal vagy 15 nap elzárással sújthatják, annak ellenére, hogy egyszemélyes tüntetésében egyébként semmi törvénysértő nincs, most kizárólag a vb alatt érvényes elnöki rendelettel ütközött. 

(Borítókép: Peter Tatchell a Vörös téren 2018 június 14-én - fotó: Glab Garanich / Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?