Szilvia
5 °C
16 °C

Belgium elverte Panamát, Mertens bombagólja adta meg az alaphangot

2018.06.18. 19:17 Módosítva: 2018-06-19 06:18:30

Hétfőn 16 órakor, a Belgium-Panama mérkőzéssel rajtoltak el a G csoport küzdelmei az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Mivel az átlagos futballszurkoló legfeljebb a 10 éve visszavonuló Julio Dely Valdest tudta volna megnevezni a panamai válogatott kapcsán, míg a belgáknál olyan világsztárok játszottak, mint Eden Hazard, Kevin De Bruyne vagy Lukaku, nem is lehetett kérdés, melyik csapat számított a meccs esélyesének.

Első félidő

A belgák a mérkőzés első perceitől fogva hajtottak a megnyugtató első gólért. Azonnal támadásba lendültek, és ha náluk volt a labda, igyekeztek a lehető leggyorsabban megjátszani Hazardot vagy Mertens, akik a szélről befelé törve próbáltak helyzetet kialakítani maguknak vagy a társaiknak. A panamai válogatott mélyen a saját kapuja elé visszahúzódva védekezett, de a széleket így sem tudta megfelelően lezárni.

Több veszélyes szituáció is származott ebből, az 5. percben Mertens lövésénél Penedo kapusnak is rendesen tornáznia kellett, hogy maradjon a döntetlen.

Egy perccel később szintén Mertens tűnt el gyanúsan a tizenhatoson belül, lövéshez készülődve. A zambiai Sikazwe nem fújt semmit, frissen felszedett rutinnal vártuk is a videóbírót, de ezúttal a játékvezetőnek volt igaza, legfeljebb a műesésért járó sárga lapot lehett volna számonkérni rajta.

A következő két nagy helyzethez panamai közreműködésre volt szükség. Torres előbb röviden adta haza a labdát, amire Hazard csapott le, de végül éles szögből az oldalhálóba lőtt. Majd nem sokra rá ismét Torres volt veszélyes saját csapatára, ezúttal egy beadást továbbított majdnem a panamai kapuba. 

A belga rohamok dacára sem volt teljesen egyoldalú a mérkőzés, Panama párszor meg tudott lépni a szélen, és ilyenkor a belgák csak szabálytalanságok árán tudták megfékezni a támadást vagy úgy sem. Más kérdés, hogy a panamai beadások nem okoztak túl nagy gondot a védőknek. Az is feltűnő volt, hogy a belgák a saját térfelükön kifejezetten passzívan védekeztek, csak az utolsó passzok levédekezésére figyeltek nagyon.

Bár negyed óra után már mindkét oldalon volt egy-egy sárga lapos játékos, egyáltalán nem volt kemény a játék az első félidőben. Főként Panamát lehetett dicsérni azért, hogy nem a könnyebb utat választották a játékosai, és nem rugdalták fel állandóan a technikásabb ellenfelet, mint például az ausztrálok a franciákat, vagy svájciak a brazilokat. Az első indulatosabb szabálytalanságra végül egészen a 45+1. percig kellett várni, amikor Barcenás dobta el Hazardot egy sárgáért.

Ami a mérkőzést illeti, félórához közeledve érezhetően körülményesebbé váltak a belga támadások, a tanácstalanság pedig néhány olyan hibához vezetett, amit egy valamivel határozottabban kontrázó ellenfél góllal büntethetett volna. A belgák szerencséjére ez a határozottság szinte teljesen hiányzott a túloldalon, volt hogy a létszámelőnnyel kecsegtető kontra helyett is inkább visszafordultak a labdával a panamai támadók. Különösen meglepő volt ugyanakkor, hogy Kevin De Bruyne, az angol bajnokság legjobb középpályása mennyi labdát adott el a félidő második felében, de a társai sem voltak sokkal különbek.

Szüntre vonulva megállapíthattuk, hogy a belga válogatott játékának legpozitívabb meglepetését a szabadrúgás-kombinációik jelentették. Volt két lövésre visszatett szöglet, bemutatták a hosszúra ívelt és visszafejelt verziót is, illetve egy szabadúgást is tökéletesen íveltek kapáslövésre. Mindegyik kombinációban benne volt a gól.

Persze mindezen csak addig lepődik meg az ember, amíg nem jut eszébe, hogy ennek a belga válogatottnak köztudottan Georges Leekens rakta le az alapjait. A magyar válogatott jelenlegi kapitánya saját bevallása szerint is óriási hangsúlyt fektet a pontrúgásokra. Lehet, hogy Hazardék azóta sem felejtették el a tanultakat?

Második félidő

A második félidő hasonlóan viharos belga kezdést hozott, mint az első, azzal a nem kis különbséggel, hogy a törekvéseket ezúttal siker koronázta. A 47. percben Torres fejelte ki oldalra Mertens beadását, a labdába egy panamai még belecsúsztatott,

így az tökéletesen hullott vissza Mertens elé, aki kapásból eszetlen nagy gólt vágott a hosszúba.

Aki követi a belga teljesítményét a Napoli színeiben, az nem is lepődött meg annyira, több hasonlóan nagy gólt is lőtt már az olasz bajnokságban.

Mindeközben viszont éledezni kezdett a támadójátékuk is, Murillo helyzeténél pedig nagyon észnél kellett lennie Courtois-nak, hogy megóvja csapata előnyét. A lehetőség Carrasco hibájából fakadt, aki nagyon elaludt az esetnél, ahogy nem sokkal később ismét, szerencséjére ekkor les miatt nem lett gólhelyzet a dologból.

Ha Radja Naiggolan ott ült volna a padon, akkor Carrasco védekezését látva Roberto Martinez edző valószínűleg kért volna tőle egy cigarettát. Erre azonban nem kerülhetett sor, a Roma excentrikus középpályását épp azért hagyták ki a keretből, mert dohányzik.

Mielőtt még azonban Martinez igazán belejöhetett volna az idegeskedésbe, a csapata lőtt még egy gólt. Hazard és De Bruyne kavargatott a tizenhatos bal oldalánál, végül utóbbi álmoszép mozdulattal ívelte Lukaku fejére a labdát, a Manchester United csatára pedig befejelte a ziccert.

Nem is kellett 6 percnél többet várni a harmadik gólra. Hazard lódult meg egy kontrával, kihasználva hogy két védőt leszámítva az ellenfél összes mezőnyjátékosa előrehúzódott egy bedobásnál. A Chelsea szélsője tökéletesen tálalt Lukaku elé, akit Torres – az egész vébémezőny legnehezebb játékosa – próbált meg utolérni reménytelenül. A csatár így egyedül érkezett a kiugratásra az ötös sarkánál, és anélkül, hogy átvette volna a labdát, tökéletesen pörgetett a kapuba a kimozduló Penedo felett.

A mérkőzésen egyébként remekül fújó zambiai játékvezető 4 percet tett rá a meccsre. A panamai válogatott ment is a gólért becsülettel, de sikertelenül. Sokat elmond a támadójátékukról, hogy a hajrában egy 60 méteres emeléssel jutottak a legközelebb az üdvösséghez, amit Courtois védett, ráadásul kiderült, hogy a bíró már szabálytalanságot fújt előtte.

Belgium tehát különösebb gond nélkül 3-0-ra győzött a G csoport nyitómérkőzésén, így a játékosok, illetve a stáb nyugodtan nézhette meg este a csoportellenfelek produkcióját a 8-kor kezdődő Anglia-Tunézia találkozón.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?