Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Két védő döntötte le a szerb centert, még csak meg se nézték videón

2018.06.22. 23:12 Módosítva: 2018-06-23 09:23:53

A 72. percben, 1-1-es állásnál a szerbek első gólját szerző Aleksandar Mitrovicot látványosan felborították. Ráadásul nem is egy, hanem két svájci védő döntötte le, a lassításon jól látszik, ezt mutatja a német játékvezető, Felix Brychnek.

A bíró azonban nem látott okot a közbe avatkozásra.

Két német bíró volt még a moszkvai központban, akik tévé előtt nézték, mi történik a pályán. Felix Zwayer és Bastian Dankert, ha figyelmeztette is kollégáját, hogy érdemes lenne visszanézni, mi történt, Brych inkább azt mutatta, hogy jöjjön a csere.

Most tehát még csak meg sem kellett volna szakítani a játékot, hiszen amíg a svájciak cserélnek, ő oda mehetett volna a képernyő elé, és önmagát is megnyugtathatta volna, hogy közel volt és jól látta. Vagy éppen felülbírálhatta volna magát.

Brych lelkiismerete így nem lehet nyugodt, a brit Guardian is azt emelte ki a közvetítésében, hogy a VAR büntetlenül hagyott egy feltűnő szabálytalanságot, és egyszerűen nem értik, hogyan működik ez a rendszer.

Még inkább érthetetlenné teszi az esetet, hogy a Bundesligában ezt a kontrollt használják, vagyis Brychnek elvileg és gyakorlatilag pontosan tudnia kellene az alkalmazását.

Nem lenne ezek után meglepő, ha a szerbek azonnal összeesküvést kiáltanának, a német-svájci barátságra hivatkozással.

Mitrovic egyébként rendkívül sportszerűen a meccs után önmagukat, a védelmüket hibáztatta, eszébe nem jutott bírózni.

Amúgy Brych volt az, aki annak idején megadta a leverkuseni Kiessling fantomgólját, ami az oldalhálón át ment be a kapuba. Az egyik pénteki VAR, Felix Zwayer pedig a kupadöntőben okozott botrányt a meccs játékvezetőjeként, amikor az utolsó percben a felvételeket visszanézve sem adott büntetőt egy tiszta szabálytalanságért, az egyenlítésért támadó Bayern javára. Ennek tükrében persze lehet, hogy pénteken se számított volna sokat, ha honfitársa hajlandó lett volna a monitorhoz fáradni.

 A németeknél egyébkét annyira nem volt sikersztori a VAR bevezetése, hogy 2017 novemberben le kellett váltani a projekt főnökét, mert felmerült, hogy két büntető megadásánál is befolyásolta videózó kollégáit, hogy kedvenc csapatát, a Schalkét segítsék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?