Olivér
4 °C
8 °C

A fél világ a videóbírónak tapsol, miközben Szenegál kárára tévedett

2018.06.29. 11:49

Kolumbia 1-0-ra verte Szenegált a H csoport utolsó körében, ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, míg Szenegál a fair play szabály, azaz több sárga lapja miatt alulmaradt Japánnal szemben, és kiesett.

Kolumbia gyengén játszott, de középhátvédje fejelt egy szabályos gólt. A szenegáli edző sportszerűen elismerte, azért nem mentek tovább, mert nem érdemelték meg.

Pedig ha a 17. percben a javukra ítél a videóbíró, és megkapják a büntetőt, jó esélyük kínálkozott volna, hogy ők szerezzék az első gólt a sorsdöntő meccsen.

A szerb Milorad Mažić bíró először büntetőt is fújt, amikor Davinson Sánchez hátulról, becsúszva szerelte a ziccerben kiugró Manét a tizenhatoson belül. Aztán kiment megnézni az esetet videón, és megváltoztatta az ítéletét, visszavonta a büntetőt.

Szerinte ugyanis Sánchez a sarkával kirúgta a labdát Mané lába elől. A bíró döntését a fél világ tapsolta a Twitteren, dicsérték az elemzők, Gary Lineker is becsatlakozott, pedig

egyértelmű, hogy Davinson előbb Mané lábát találta el, és csak aztán a labdát, vagyis a szerelés szabálytalan volt.

Ha megnézzük a videót, és nemcsak a labdát figyeljük, hanem a lábakat is, látszik, hogy Davinson vádlija elnyomja Mané lábszárát, hogy a labdához tudjon férkőzni. Olyan dolog ez, ami első blikkre kijön, de ha többet nézi az ember, és a labdára koncentrál, hajlamos elsiklani afölött, hogy előbb a lábak között van kontakt, és csak aztán Davinson sarka és a labda között.

De ha a videó nem meggyőző, kockázzuk ki az esetet.

Az első kép: Davinson érkezik, vádlija már eléri Mané sípcsontvédőjét, sarka még nem éri el a labdát, a kontakt már egyértelmű:

davins

A következő képen Davinson vádlija már rendesen benyomódik, azaz elnyomja Mané lábszárát, de a sarka még mindig nem ér a labdához:

davinso

A harmadik képen Davinon lábszára már végképp rendesen Mané lábszárán van, nyomást gyakorol rá, egyértelműen akadályozza, de a sarka még mindig nem éri el a labdát:

davinson1

Hogy jobban lássák, a legutóbbi képre húztunk egy vonalat, hogy látszódjon, Davinson sarka még mindig nem találkozott a labdával, miközben vádlija már Mané lábszárán fekszik:

davinson11

A kolumbiai védő sarka csak ezután ért a labdához, azaz előbb talált lábat, és csak aztán labdát.

Csináltunk egy gifet is az esetről, bár a kikockázáson jobban látszik a fault:

davimanegif3.gif

Kétségtelen, hogy nüanszok döntöttek a szerelésnél, de a videóbíró pont azért lenne, hogy ezeket a nüanszokat észrevegyük, mert észre lehet venni. Az élsportban, a futballban sokszor hajszál választja el a szabályost a szabálytalantól, ennek kiszúrásához tapasztalat kell.

11-es volt?

  • 4533
    Igen
  • 2956
    Nem

Egyrészt sok futballt kell tévén nézni, hogy az ember szeme ráálljon. Másrészt nagyon jól jön, ha van játéktapasztalatunk: ez tipikusan az a szituáció, amikor már a csatár birtokában, előtte van a labda, és hátulról, a bal oldaláról, ráadásul jobb lábbal hozzáérni képtelenség anélkül, hogy előbb ne a lábhoz érjünk. Jó lenne, ha minden bírónak lenne ilyen tapasztalata.

A videózásnál pedig az lenne jó, ha a videóbírónak minél több tévénézős rutinja lenne.

Jelenleg a videóbíró is egy mezei bíró, aki eddigi karrierjében a pályán vezetett meccseket, és – ahogy a vb-n is – a következő meccse újra a gyepen lesz, vagyis ezek a videós tévedések még évekig, de lehet, hogy örökre benne maradnak a játékban.

Kétségtelen persze az is, hogy vannak olyan bírók – a drukkerek között pedig valószínűleg a többség –, akik szerint ennyi kontakt a tizenhatoson belül is belefér, vagyis a Davinson–Mané-akció nem tizenegyes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?