Szilvia
5 °C
16 °C

Brazília sem tudta megállítani a belga aranygenerációt

2018.07.06. 21:54
Már előzetesen is világbajnokság legjobb meccsének tartották a Brazília-Belgium találkozót, a két csapat játéka azonban minden várakozást felülmúlt az első félidőben. Az első perctől az utolsóig nagy iram volt. A videóbírót egy vitatott esetnél nem használták, a brazilok kárára.

Az első félidőt Brazília kezdte jobban, az első 10 perc után 2-3 góllal is vezethettek volna. Először Thiago Silva nem tudott egy szögletnél fejelni, hanem csak testtel úgy ahogy beleérni, labdája így is a kapufán csattant. Paulinho pedig egymás után két helyzetnél is bebizonyította, hogy Barcelona ide, Szerbia ellen lőtt gól oda, mégsem az a futballista, aki bármikor képes befolyásolni egy meccset. 

A brazil fölény egyértelmű volt a mérkőzés elején, a belgáknak kaput eltaláló lövésük sem volt, a saját kapujuk előtt azonban leginkább csak szerencséjük. Aztán a 12. percben jött egy szöglet, Fernandinho pedig nagyon szerencsétlenül ért a labdához: az előtte felugró Jesus nem találta el a labdát, így az a középpályás felkarjáról került a saját kapujába.

Bár a gól demoralizáló volt, a brazilok nem adták fel és még nagyobb lendülettel rontottak neki a belgáknak. Folyamatosan jöttek a jobbnál jobb akciók, Marcelónak és Coutinhonak is volt kapuralövése, Belgium beszorult a saját 16-osa elé. 

A belgáknak azonban jót tett a vezetés: a támadók felszabadultak és remek kontrákat vezettek, a védelem pedig megnyugodott és stabilizálódott, így állták a rohamokat. 

A második belga gól egy brazil szöglet utáni kontrából született.

A védők kifejelték Neymar ívelését, a labda a kiválóan játszó Romelu Lukaku elé került, aki hihetetlen sebességgel és gyönyörű cselekkel 30-40 méteren keresztül rohant vele, majd lepasszolta a mellette haladó Kevin de Bruyne-nek. Ő pedig 16 méterről nagy gólt lőtt a bal alsóba.

A Manchester City támadójának nagyon jót tett, hogy bekerült a belga kezdőbe Marouane Fellaini. Így egy vonalba került Eden Hazard-ral és Lukakuval, vagyis végre lehetősége volt kivenni a részét a támadójátékból, aminek rögtön egy gól lett a jutalma.

Ezzel ő lett a kilencedik belga, aki gólt szerzett ezen a vb-n, így már csak egy kell, hogy beállítsák a rekordot: 1982-ben a franciák, 2006-ban pedig az olaszok 10 különböző játékosa is gólt szerzett. Sőt, összességében Lukakunak is csak a hasznára vált a szerkezetmódosítás.

Fellaini miatt a belgák 3-4-3-ra álltak át, eközben kezelni tudják a brazil támadásokat, Fellaini amennyire tudta, kivette a játékból Coutinhót. Az eddig 4 gólos Lukaku pedig kikerült a center pozícióból. Az előre vágott labdák megtartása és a labdák visszafejelése ugyanis a fizikai adottságai ellenére sem az erőssége, most azonban a sebességét, illetve a technikai tudását is ki tudta használni, ha a szélek felé húzódott.

Az első félidő utolsó harmadában már teljesen szétszakadt a pálya: hol egyik, hol a másik kapu előtt alakult ki ziccer, gól azonban nem született. A játék képe alapján egyértelműen a belgák voltak a jobbak, kreatívabb, technikásabb és szebb focit játszottak, de a brazilokra sem lehet panasz

a kieséses szakasz messze legszórakoztatóbb és legélvezetesebb első félidejét játszotta a két csapat.

A második félidő teljesen másik képet hozott: eltűnt Belgium támadójátéka a pályáról. A brazilok minden mindegy alapon kezdtek el támadni, a 60. percig a belgák a félpályát se nagyon lépték át. Ha igen, rosszul passzoltak a legfontosabb helyzeteknél.

Ellenben a braziloknak két 11-es gyanús esetük is volt.

Először Neymar cselezgetett, majd dobta fel magát a 16-oson belül. Vélhetően volt kontaktus közte és Fellaini között, de nagyon könnyen esett el, és talán már azelőtt dobta magát, mielőtt a belga hozzáért. Az eset után ráadásul

ő sem reklamált, ami elég komoly bizonyíték.

Talán eszébe jutott, hogy ha visszanézi a videóbíró és kap egy sárgát műesésért, akkor továbbjutás esetén ki kellett volna hagynia az elődöntőt.

A második eset azonban már tiszta büntetőnek tűnt, vissza is nézte a videóbíró, de nem látta Kompany becsúszását szabálytalannak. Mazics így ki sem ment megvizsgálni videóról a történteket. Igaz, Jesus soha nem érte volna el a labdát, de ez nem feltétele a büntetőnek. Mezőnyben ez simán szabadrúgás.

A brazilokat azonban ez sem törte meg, folytatták a támadásokat – a belgáknak csak egy-két veszélytelen kontrájuk volt –, bár a 75. percig semmire sem mentek a 18 kapura lövésükkel.

Beállt viszont a pocsékul játszó Paulinho helyére a 73. percben a korábban a Leverkusent erősítő Renato Augusto, aki Coutinho zseniális passzából megszerezte Brazíliának a szépítő gólt. Remek fejes volt.

A belgák teljesen összezavarodtak a bekapott gól után, nem rajtuk múlott, hogy nem született újabb gól. Renato Augusto és Coutinho is óriási helyzetet hagyott ki szemben a kapussal, brazil játékostól ilyet ritkán látni. Utóbbi megidézte az NB I. szellemét.  

A 93. percben pedig Neymar lövésénél kellett Courtois-nak ujjheggyel léc fölé tolni a labdát. A szöglet után jött egy fejes, de ennyi volt a brazilokban. 

1986 után tehát újra a legjobb négyben Belgium, Franciaországgal játszanak a döntőbe jutásért. A következő körben azonban nem játszik majd a sárga lapjai miatt Thomas Meunier, így majd némileg variálnia kell majd Roberto Martinez mesternek. 

ÖF

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?