Pongrác
11 °C
27 °C

C. Ronaldo már a futballmúltunkat is lejjebb lökheti

2018-06-15T194947Z 956347478 RC1F1E7F4C30 RTRMADP 3 SOCCER-WORLD
2018.06.16. 11:05

A 2010-es világbajnokságon Szlovénia nemcsak feliratkozott az örökrangsorba a győztesek közé, hanem elvitte a legkisebb lélekszámú győztes nemzet büszke címét is. Kellett ehhez az algériai kapus hibája, de épp az ilyen helyzetekre szokták mondani, pár nappal később már senki sem fog emlékezni rá, az eredményük mellé nincs odaírva értelemszerűen, mekkora mázli kellett hozzá.

Ha júniusban Izland csak egy meccsen is győz, a valaha volt legkisebb ország neve mellé kerül a győzelem. Nincsenek könnyű csoportban, de nem elképzelhetetlen, hiszen az előző Eb-n a nyolc közé jutottak Anglia legyőzésével. 350 ezres nemzet ilyen magasságokban sohasem járt a világfutballban. Szombat este kiderül, hogy Argentína ellen mire mennek.

Végignéztük, hogyan áll a nemzetek örökrangsora, amiben 1930-tól, vagyis az előző 20 vb eredményei vannak.

Az ötszörös győztes Brazília vezet, Németország pedig szorosan mögötte van. Argentína és Spanyolország ketten együtt éppen csak többet nyertek, mint a brazilok.

Magyarország a 16. a rangsorban, ami még mindig komoly eredmény.

Az viszont sokkoló, hogy az első negyvenben mindössze két ország van, amelyik több mint 30 éve nem került ki a legnagyobb tornára. Észak-Írország a másik rajtunk kívül, de nekik egyébként is csak három sikerük van.

A magyar eredményeket két részre kell bontani: 1966-tal érzékelhetően lezárult egy nagy korszak.

Akármit is hallottunk az utána jövő válogatottakról, azok felkészültségéről, technikai tudásáról, azok már európai ellenfelet nem tudtak legyőzni, és egyszer sem jutottak tovább a csoportjukból.

  • 1978: 3 vereség
  • 1982: 1 győzelem (Salvador ellen mindmáig rekord, 10-1), 1 döntetlen, 1 vereség
  • 1986: 1 győzelem, 2 vereség

1954-ben pedig az is befejeződött, hogy az egyenes kieséses szakaszban meccset nyerünk. Noha rendre úgy utazott ki a csapat, hogy a végső győzelemre is esélyes. Valami mindig közbejött.

Vissza az örökrangsorra. Lengyelország és Belgium elénk kerülhet, ha a portugálok megnyerik két hátralévő csoportmeccsüket, ők is befoghatnak. Látva Ronaldo szombati formáját, erre minden esély megvan.

Horvátország bronzéremmel jelent meg a vb-színpadon 1998-ban, négy vb-n hét győzelmük van, most jöhet a nyolcadik, Nigéria az ellenfelük szombat este.

Magyarország képességeit, eredményeit persze nem árt a lélekszámhoz viszonyítani. Ebben a rangsorban a harmadik helyen állunk.

Uruguaynak volt a múltban egy nagy korszaka, a jelenben sem alárendeltek, 2010-ben a négyig jutottak, de legutóbb is két világbajnokot (Anglia és Olaszország) előzve jutottak a csoportjukból. Most is esélyesek a továbbjutásra.

Európában a szintén 10 milliós svédek vannak előttünk. Az 50-es években Svédország 8 milliós sem volt. A svédek nagy korszakát a magyar szakértelem alapozta meg, Nagy József kapitányuk is volt, Czeizler Lajos pedig ötszörös bajnok. Az 1948-ban olimpiai bajnok svéd csapat tagjaiból mindenkinek volt magyar edzője.

A jóléti társadalomra a legkönnyebb asszociálni az ország hallatán, ezért az sem feltétlenül igaz, amit oly sokszor hallottunk a múltban: a szegény gyerekek előtt kitörési pont a futball, nálunk pedig a számítógép a hibás, ami elviszi a gyerekeket a futballpályákról.

Lesújtó, valaha világbajnoki döntőt játszó ország közül nincs másik ország, amelyik 1986-ban nyert utoljára.

Vb-döntős ország 32 évet egyszer sem hiányzott, ebben sajnos rekorderek vagyunk, és ha reálisan szemléljük a helyzetet, nincs sok esély arra, hogy ez aszály véget érjen 2022-re.