Európa-bajnokság 2020

Belgium Belgium

Index power-ranking helyezés: 4. hely

Belgium történelme az Európa-bajnokságon:

Belgium története hatodik Eb-jére készülhet, a 2018-as világbajnokságon szerzett bronzérem után magabiztosan: erősorrendünkben sem véletlenül szerepel az előkelő negyedik helyen. 1972-ben debütált a kontinensviadalon, méghozzá egy harmadik hellyel – igaz, hogy az akkori tornán mindössze négy válogatott szerepelt. Legjobb eredményét 1980-ban az olaszországi Európa-bajnokságon érte el, a nyolccsapatos viadalon egészen a döntőig menetelt, ott azonban kikapott az NSZK-tól. 2016-ban már a mostani aranygenerációnak kikiáltott játékosok alkották a keret gerincét, éppen ezért volt csalódás a negyeddöntőbeli búcsú az esélytelenebbnek tartott Walesszel szemben.

Kulcsjátékosok

Romelu Lukaku

Az Inter óriása élete egyik legjobb szezonján van túl, klubjával megnyerte az olasz bajnokságot, ezzel azonban aligha akar idén megelégedni. 24 találattal vette ki a részét a Serie A sikerből, őt választották a bajnokság legértékesebb játékosának, emellett a válogatottban is ontja a gólokat. Immáron 60-nál jár, amellyel az ország történetének legeredményesebb futballistája. Sokan a gólkirályi címre is esélyesnek tartják a tornán, amire ha a 191 centis óriás formába lendül, minden esélye meg is van.

Kevin de Bruyne

A Manchester City középpályása bajnokságot és Angol Ligakupát nyert idén klubjával, amellyel a BL-döntőbe is bejutott, ahol azonban duplán kellemetlen élményekkel gazdagodott: ha nem lett volna elég, hogy a Chelsea legyőzte csapatát, Antonio Rüdigerrel való ütközése után súlyos arcsérülést szenvedett, így a csoportmeccseken kérdéses a szereplése. Márpedig óriási szüksége lenne rá a belgáknak, hiszen De Bruyne játékintelligenciája, mértani pontosságú labdái és fontos góljai elengedhetetlenek a jó szerepléséhez.

Szövetségi kapitány

Roberto Martínez 2016 óta irányítja a csapatot, a 2018-as vb-bronz pedig biztossá tette, hogy a jövőt is vele képzelik el. Korábban Angliában tevékenykedett, a Swansea, a Wigan és az Everton csapatát irányította. Fiatalos felfogása és játékosmúltja miatt remekül kijön a labdarúgókkal, így érezhetően jó a kapcsolat a 47 éves szakember és a csapat között.

Legutóbbi öt eredmény:

2021.03.24. - Belgium–Wales 3–1 (vb-selejtező)

2021.03.27. - Csehország–Belgium 1–1 (vb-selejtező)

2021.03.30. - Belgium–Fehéroroszország 8–0 (vb-selejtező)

2021.06.03. - Belgium–Görögország 1–1 (felkészülési mérkőzés)

2021.06.07. - Belgium–Horvátország 1–0 (felkészülési mérkőzés)