Európa-bajnokság 2020

Finnország Finnország

Index power-ranking helyezés: 22. hely

Finnország történelme az Európa-bajnokságon:

Az északi ország bevezetője ezen pontja nem lesz hosszú, tekintve, hogy Finnország története első Eb-jére jutott ki és most debütál majd a tornán. Kétség azonban nem férhet a szereplésük jogosságához, hiszen amellett, hogy a magyarokkal azonos Nemzetek Ligája csoportot megnyerték, az Eb-selejtezők folyamán Olaszország mögött a második helyen végeztek, így egyenes ágon vívták ki a részvételt. Érdekesség, hogy a csapat tagja egy NB I-es futballista is, az MTK-ban játszó Nikolai Alho.

Kulcsjátékosok

Teemu Pukki

A Norwichot erősítő 31 éves támadó egyértelműen a finnek legismertebb játékosa, aki sok társához hasonlóan átveheti a vezetést a legjobb gólszerzők örökranglistáján. Eddig 30-szor volt eredményes a nemzeti csapatban és már csak két találat választja el az éllovastól, bizonyos Jari Litmanentől. A csatár nagyszerű idényen van túl klubjával, a Norwich ugyanis toronymagasan nyerte meg a másodosztályt és jutott fel a Premier League-be, Pukki pedig 26 gólt szerezve csapata legeredményesebbje volt.

Lukas Hradecky

Bár a Bayer Leverkusen 31 esztendős kapusa olykor hajmeresztő hibákra képes, képességei vitathatatlanok, így bravúrjaira és fontos védéseire mindenképpen szüksége lesz a finneknek, ha nem szeretnének már a csoportkör után búcsúzni a tornától. Bár a gyógyszergyáriak a Bundesliga előző szezonjában sokáig a BL-helyekért harcoltak, végül a hatodik helyen zártak a bajnokságban, így a következő idényben az Európa-ligában bizonyíthatnak.

Szövetségi kapitány

Marku Kanerva 2016 decembere óta irányítja a finn csapatot, eddigi 35 meccséből 19-et nyert meg vele az alakulat három döntetlen és 13 vereség mellett. Játékosként ötször nyert finn bajnokságot, háromszor Finn Kupát és négyszer Finn Ligakupát, így hazájában óriási népszerűségnek örvend, azok után pedig, hogy története első Európa-bajnokságára is kivezette az északi csapatot, továbbra is töretlen a bizalom.

Legutóbbi öt eredmény:

2021.03.24. - Finnország–Bosznia-Hercegovina 2–2 (vb-selejtező)

2021.03.28. - Ukrajna–Finnország 1–1 (vb-selejtező)

2021.03.31. - Svájc–Finnország 3–2 (felkészülési mérkőzés)

2021.05.29. - Svédország–Finnország 2–0 (felkészülési mérkőzés)

2021.06.04. - Finnország–Észtország 0–1 (felkészülési mérkőzés)