Európa-bajnokság 2020

Lengyelország Lengyelország

Index power-ranking helyezés: 9. hely

Lengyelország történelme az Európa-bajnokságon:

A lengyelek 2008-ban jutottak ki először a tornára, majd társrendezőként a 2012-es viadalnak alanyi jogon voltak résztvevői. Egyik sem volt azonban sikertörténet, mindkét alkalommal a csoportkör után búcsúzott a válogatott. A legutóbbi, 2016-os Eb-n viszont már jobban szerepelt a csapat, a negyeddöntőig menetelt, ahol a későbbi győztes portugálokkal szemben maradt alul büntetőpárbajban.

Kulcsjátékosok

Robert Lewandowski

Túlzás nélkül állítható, a Bayern támadója jelenleg a világ legjobb befejező csatára. Klubjával sorozatban hetedik bajnoki címét ünnepelhette a Bundesligában, amelynek előző kiírásában megdöntötte Gerd Müller 1971/72-es szezonban felállított, megdönthetetlennek hitt rekordját: 41 góllal zárta a pontvadászatot, míg a korábbi német klasszis anno 40-ig jutott, szintén a bajorokkal. Világeseményen viszont még adós a klubszinten mutatott formájával, a 2018-as világbajnokságon nem talált kapuba, a legutóbbi két Eb-n pedig csupán egy-egy gólt szerzett. Ha ezúttal jól teljesít, a lengyelek akár meglepetést is okozhatnak a kontinensviadalon.

Piotr Zielinski

A Napoli középpályása a keret második legértékesebb tagja, a Transfermarkt 50 millió euróra becsüli az árát. Csapatával az utolsó fordulóban lecsúszott a Bajnokok Ligája indulást jelentő negyedik helyről, de nem rajta múlt, nyolc gólt lőtt a szezonban, emellett kiosztott 10 gólpasszt is. Az Eb-re is góllal hangolt, az izlandiak elleni felkészülési találkozón megszerezte 6. találatát címeres mezben.

Szövetségi kapitány

Paulo Sousa neve a magyar szurkolóknak sem cseng ismeretlenül, a portugál szakember 2011 és 2013 között a Videotont irányította. Magyarországon kívül topligákban is dolgozott már, az angol, az olasz és a francia bajnokságban is megfordult. 2021 januárjában bízták meg a lengyel válogatott irányításával, így a korábbi középpályás a legfrissebben kinevezett szövetségi kapitány az Eb-n résztvevő válogatottak közül. A vb-selejtezők során egyelőre még akadozott a gépezet, Magyarország ellen a 3–3-as döntetlent követően egy, Anglia ellen pedig a 2–1-es vereség miatt 0 pont került a nevük mellé. Andorrát a papírformának megfelelően legyőzték, ám az Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében Oroszország és Izland ellen sem sikerült nyerni, így még nem sikerült bizonyítania, hogy ő a legalkalmasabb személy a kispadon.

Legutóbbi öt eredmény:

2021.03.25. - Magyarország–Lengyelország 3–3 (vb-selejtező)

2021.03.28. - Lengyelország–Andorra 3–0 (vb selejtező)

2021.03.31. - Anglia–Lengyelország 2–1 (vb-selejtező)

2021.06.01. - Lengyelország–Oroszország 1–1 (felkészülési mérkőzés)

2021.06.08. - Lengyelország–Izland 2–2 (felkészülési mérkőzés)