Európa-bajnokság 2020

Skócia Skócia

Index power-ranking helyezés: 21. hely

Skócia történelme az Európa-bajnokságon:

Sikerekről nehéz beszélni, mindössze a harmadik tornájukra jutottak ki, az előző kettőn pedig egyaránt a csoportkör jelentette a végállomást: 1992-ben és 1996-ban sem élte meg az együttes a kieséses szakaszt. A mostani négyest elnézve sincsenek könnyű helyzetben a skótok, akik ha ebből a kvartettből továbblépnek, meg is érdemlik a történelmi szereplést.

Kulcsjátékosok

Andrew Robertson

A csapatkapitány kirobbanthatatlan a liverpooli védelem bal oldaláról, klubjával bajnoki címet és Bajnokok Ligája-győzelmet is ünnepelhetett a közelmúltban. Az idei angol pontvadászat ellenben nem Jürgen Klopp alakulatáról szólt, amely óriási hajrával mégis odaért a dobogó alsó fokára. Robertsonnak azonban voltak és lesznek is jobb szezonjai a mostaninál, aki eddig 44-szer lépett pályára a válogatottban és 3 gólt szerzett.

Scott McTominay

A Manchester United középpályása szépen lassan meghatározó tagjává vált a vörös ördögöknek, négy góllal járult hozzá az idei ezüstéremhez. A válogatottban pláne alapembernek számít, eddig 23 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, első gólját azonban egyelőre nem sikerült megszereznie. Leaglábbis a rendes játékidőben, Skócia ugyanis a Nemzetek Ligáján keresztül vívta ki az indulási jogot az Eb-re: Izraelt, majd Szerbiát búcsúztatta a rájátszásban – mindkét párharcot büntetőpárbajban megnyerve –, az MU futballistája pedig egyaránt értékesítette a maga tizenegyeseit.

Szövetségi kapitány

Steve Clark neve a szigetországi futballban jártas szurkolóknak ismerősen csenghet, az 57 éves szakember másodedzőként ült már a Chelsea, a West Ham és a Liverpool kispadján is, vezetőedzőként pedig a West Bromot, a Readinget, az Aston Villát, valamint a skót Kilmarnockot is irányította, mielőtt leült volna a válogatott kispadjára. 2019 májusában nevezték ki, irányításával a csapat 21 meccsen 9 győzelmet, 6 döntetlent és 6 vereséget számlál.

Legutóbbi öt eredmény:

2021.03.25. - Skócia–Ausztria 2–2 (vb-selejtező)

2021.03.28. - Izrael–Skócia 1–1 (vb-selejtező)

2021.03.31. - Skócia–Feröer-szigetek 4–0 (vb-selejtező)

2021.06.02. - Hollandia–Skócia 2–2 (felkészülési mérkőzés)

2021.06.06. - Luxemburg–Skócia 0–1 (felkészülési mérkőzés)