Európa-bajnokság 2020

Szlovákia Szlovákia

Index power-ranking helyezés: 23. hely

Szlovákia történelme az Európa-bajnokságon:

1976-ban Csehszlovákia nyerte a labdarúgó Európa-bajnokságot, a bajnokcsapatban nyolcan származtak Szlovákiából. Önálló országként második kontinensviadalára készül Szlovákia, 2016-ban kvalifikáltak először, akkor továbbjutottak csoportjukból, majd a nyolcaddöntőben a németek búcsúztatták őket. A 2020-as Eb-selejtezőkön a magyar válogatottal egy csoportba kerültek. Egyetlen ponttal szereztek többet a mieinknél a selejtezőkön, mindkét egymás elleni mérkőzésből a szlovákok kerültek ki győztesként. Ám így is pótselejtezőt kellett játszaniuk, ahol Írországot, majd Észak-Írországot győzték le a kijutásért.

Kulcsjátékosok

Marek Hamsík

A 33 éves középpályás a válogatott középpontjának mondható. Hazájában a legtöbb válogatottsággal és a legtöbb válogatott góllal rendelkezik, legendaként tisztelik. Szlovákiában nyolcszor választották meg az év labdarúgójának. A svéd Göteborg játékosa, ahonnan a középpályáról irányít, rendkívül szívós futballista. Korábban a Napolinál futballozott, két Olasz Kupa- és egy szuperkupa-győzelmet tudhat magáénak.

Milan Skriniar

A szlovák válogatott messze legdrágább játékosa, az Inter alapembere. Remek szezont futott, klubjával megnyerték az olasz bajnokságot. A 26 éves középhátvéd eddig 40-szeres válogatott, Szlovákia nagy reménysége az Eb-n. Az elmúlt két évben Szlovákiában az év játékosának választották. Kiváló játékára égető szükség lesz, nélküle sokat gyengülne a válogatott.

Szövetségi kapitány

Stefan Tarkovic segédedzőként 2013 óta a válogatottnál dolgozott, majd 2020 októberében ideiglenesen felkérték a csapat vezetésére, mert a korábbi szövetségi kapitány, Pavel Hapal távozott az együttestől a pótselejtező közepén. 2020 decemberében bejelentették, hogy hosszabb távra terveznek vele. Nem ez lesz az első Európa-bajnoksága, 2016-ban Ján Kozák oldalán utazott Franciaországba.

Legutóbbi öt eredmény:

2021.03.24. - Ciprus–Szlovákia 0–0 (vb-selejtező)

2021.03.27. - Szlovákia–Málta 2–2 (vb selejtező)

2021.03.30. - Szlovákia–Oroszország 2–1 (vb-selejtező)

2021.06.01. - Spanyolország–Bulgária 1–1 (felkészülési mérkőzés)

2021.06.06. - Ausztria–Szlovákia 0–0 (felkészülési mérkőzés)