Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Anglia Anglia

Vajon mer-e végre bátrabb lenni Gareth Southgate?

A csoport egyetlen világbajnokáról beszélhetünk a sportág kitalálói kapcsán, igaz, 1966 óta hiába várják a szurkolók hogy a futball hazatérjen...

A B jelű négyesben természetesen a legtapasztaltabb résztvevőnek számít a 16. tornájával, egymás után hetedszer jutott ki a gárda a világbajnokságra, méghozzá rendkívül magabiztosan megelőzve a lengyeleket, az albánokat és a mieinket is.

Az angol válogatott a világ legértékesebb keretével bír, ami nagyban köszönhető annak, hogy számos rendkívül fiatal, óriási potenciállal bíró, ugyanakkor topligában már bizonyított reménysége van, kilenc játékos piaci értéke is eléri a 70 millió eurót, hatan pedig még a 25-öt sem töltötték be.

A válogatott legnagyobb sztárja ugyanakkor a csapatkapitány Harry Kane – 90 millió eurós értékével holtversenyben csak a harmadik! A Tottenham 29 éves csatára a világbajnokságon minden idők legeredményesebb angol gólszerzőjévé válhat, 75 fellépésen eddig 51-szer volt eredményes, és már csak a 120 válogatott összecsapáson 53-szor betaláló Wayne Rooney előzi meg a rangsorban.

A legnagyobb erősségek után térünk ki a szövetségi kapitány személyére, akit a sikerek fő gátjaként szokás emlegetni, és valóban nehéz az ellen érvelni, hogy olyan remek támadó szellemű futballistákkal, mint Phil Foden, Bukayo Saka, Mason Mount, Raheem Sterling, Jack Grealish, Marcus Rashford vagy épp a védelemből felfutó Trent Alexander-Arnold, hogy lehet sokszor ennyire passzív szenvedéssel előállni, mint amit Gareth Southgate keze alatt a csapat bemutat...

Persze, ha csak az eredményeket nézzük, akkor az 52 éves szakember munkásságát akár dicsérhetnénk is, hiszen 2016-os kinevezése óta az angol válogatott vb-elődöntőig és Eb-döntőig jutott – más kérdés, hogy azért rendkívül szerencsés volt a kieséses ágakkal is.

Azt nehéz lenne mondani, hogy egy bevált taktikát követ, hiszen a sokáig alap 4–2–3–1-es felállást simán dobta a 3–4–2–1-ért, de próbálkozott már kismillió variánssal, így a várható kezdőt esetében gyakorlatilag képtelenség eltalálni, de próbáljuk meg:

Pickford (EVERTON) – Stones (MANCHESTER CITY), Maguire (MANCHESTer united), Dier (tottenham) – Alexander-Arnold (liverpool), Bellingham (Dortmund), Rice (west ham united), TRIPPIER (newcastle united) – Foden (manchester city), Mount (chelsea) – Kane (tottenham)

Az biztos, hogy a Nemzetek Ligájában mutatott produkciónál sokkal jobb, és főleg bátrabb játék kell a csapattól...

FIFA-világranglista: 5.

Eddigi világbajnoki szereplés: 15

Legjobb szereplés: világbajnok (1966)