Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Belgium Belgium

A belga aranygeneráció igazi nagy sikere még várat magára, erre pedig a csapatnak alighanem Katarban lesz az utolsó esélye. Bár a 2018-as tornán szerzett bronzérem az ország vb-történetének legnagyobb sikere volt, egy olyan csapattól, amelyben Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard vagy Romelu Lukaku szerepel, minden tornán aranyat vártak volna a szurkolók.

A kulcsjátékosok is egyértelműen ők, igaz, Hazard már nem chelsea-s fényében tündököl, nagyon félrement nála a Real Madrid-kaland, a nemzeti csapatban ennek ellenére sokszor emlékeztet régi önmagára. Lukaku az őszi szezont sérülése miatt gyakorlatilag teljesen kihagyta az Interben, így a formája erős kérdőjel. Courtois bravúrjaira azonban minden bizonnyal számíthatnak a drukkerek, lassan egy éve élete formájában véd a hórihorgas kapus, De Bruynénél pedig hosszú idő óta nincs jobb irányító a világon.

A vb-k történetében a legnagyobb sikert már említettük az oroszországi bronzzal, ezenkívül még az 1986-os negyedik helyet érdemes megjegyezni.

A válogatott szövetségi kapitánya a 49 éves Roberto Martínez, aki 2016-ban vette át a nemzeti együttes irányítását, szakmai stábjában pedig asszisztens edzőként a világ- és Európa-bajnok korábbi francia támadó, Thierry Henry is szerepel. A leggyakrabban használt felállás a 3-4-3, a közelmúltban azonban a 3-4-2-1-gyel is próbálkoztak. A várható kezdőcsapat: 

COURTOIS (REAL MADRID) – VERTONGHEN (ANDERLECHT), BOYATA (CLUB BRUGGE), ALDERWEIRELD (ANTWERP) – CARRASCO (ATLÉTICO MADRID), WITSEL (ATLETICO MADRID), TIELEMANS (LEICESTER), MEUNIER (BORUSSIA DORTMUND) – E. HAZARD (REAL MADRID), LUKAKU (INTERNAZIONALE), DE BRUYNE (MANCHESTER CITY).

FIFA-világranglista: 2. hely
Eddigi világbajnoki szereplések: 11
Legjobb szereplés: bronzérem (2018)