Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Costa Rica Costa Rica

Régi ismerősként köszönthetjük a mezőnyben Costa Ricát, a 2014-es világbajnokság meglepetéscsapata azonban közel sem könnyű kvalifikációs sorozatot tud a háta mögött. Luis Fernando Suárez fiai pocsékul kezdték a selejtezőt, aztán az utolsó hét meccsükön huszáros hajrát kivágva hat győzelemmel és egy döntetlennel csak megcsípték interkontinentális playoff-helyet Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok mögött, majd a pótselejtezőn legyűrték Új-Zéland legjobbjait.

Döbbenetesnek tűnik, de a közép-amerikaiak immár hatodszor szerepelnek a mundiál végjátékában, először 1990-ben kvalifikáltak a tornára, a legemlékezetesebb szereplésük pedig egyértelműen a már emlegetett 2014-es volt, amikor is Uruguayt, Olaszországot és Angliát megelőzve megnyerték a D csoportot, ezzel pedig hazaküldték a végső győzelemre is esélyesnek gondolt két európai válogatottat. A menetelésnek a hollandok vetettek véget a negyeddöntőben – tizenegyes párbaj után, így Costa Rica veretlenül búcsúzott a brazíliai vb-től.

Ami a jelent illeti: a csapat magját rutinos korábbi vb-hősök adják még most is, úgymint a PSG-ben védő Keylor Navas, az egykori arsenalos csodatini, a pótselejtezőt eldöntő Joel Campbell, illetve Celso Borges vagy Bryan Ruiz. A jelenleg 146 válogatottságnál járó Ruiz Katarban búcsúzik a válogatottól, ami neki és a társaknak is extra motivációt jelenthet.

Costa Rica a selejtezőben többnyire 4–2–3–1-es alapformációban futballozott, ami sokszor 4–4–1–1-es átmenettel párosult védekezésben. Ilyenkor a szélsők visszazárnak a védelem mögé, a csapat pedig területet szűkítve kettős láncban zárja a pálya utolsó harmadát. Egyértelmű, hogy Suárez számára a stabil hátsó alakzat a legfontosabb, a várható kezdője pedig így fest:

Navas (PSG) – ­ Fuller (Herediano), Calvo (Konyaspor), Duarte (al-Vehda), Oviedo (Real Salt Lake) ­ – Tejeda (Herediano), Borges (Alajuelense) – ­ G. Torres (Herediano), Campbell (León), Bennette (Sunderland) – ­ Contreras (Herediano).

FIFA-világranglista: 31. hely
Eddigi világbajnoki szereplések: 5
Legjobb szereplés: negyeddöntő (2014)