Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Egyesült Államok Egyesült Államok

Fiatalos lendülettel támadnak az amerikaiak

Az Egyesült Államok is rendszeres résztvevője a viadaloknak, ez már a 11. mundialja lesz, igaz, legutóbb Oroszországba meglepetésre nem jutott ki. Most ez jobb gólkülönbségének köszönhetően azért meglett Costa Ricával szemben egyenes ágon is, Kanada és Mexikó mögött.

Bár a jenkik 1930-ban elődöntősök voltak, azért hozzá kell tenni, hogy az első vb még igencsak csonka volt, az első igazán jelentős akadályt jelentő argentin csapat pedig 6:1-re kiütötte a négy között ellenfelét. 1950-ben a vb-k történetének talán legnagyobb meglepetését viszont aligha kell magyarázni, az angolok végre méltóztattak megjelenni a világbajnokságokon is, de addig pihentettek, míg kikaptak az amerikaiaktól. Tovább végül egyik gárda sem jutott, a spanyolok örülhettek.

Számos olyan fiatal tehetség alkotja a keretet, akik már Európában is letették névjegyüket, mint Giovanni Reyna (Dortmund), Weston McKennie (Juventus), Sergino Dest (Milan) vagy éppen a leedsi Tyler Adams és Brenden Aaronson.

A legnagyobb sztár közülük talán még mindig a szintén Dortmundban pallérozódó Christian Pulisic, a horvát felmenőkkel bíró szélső 24 évével már kimondottan rutinosnak számít ebben a szekcióban. A legnagyobb meccseken is képes megvillanni, a Chelsea-ben a Bajnokok Ligájában eddig 25 fellépésen 11 kanadai pontot termelt (5 gól és 6 gólpassz formájában), fiatal kora ellenére pedig már 259 tétmeccse van klubszinten, a válogatottban pedig 52 találkozón 21 gól és 12 gólpassz a mérlege.

Az együttest 2018 óta Gregg Berhalter irányítja, a most 49 éves szakember vezetésével a gárda a térség (CONCACAF) Nemzetek Ligáját és kontinensbajnokságát (Arany-kupa) is megnyerte az elmúlt két évben, a formára tehát nem panaszkodhat a 4–3–3-as felállást preferáló kapitány.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT: M. TURNER (Arsenal) – DEST (milan), ZIMMERMAN (nashville sc), A. LONG (new york red bulls), A. ROBINSON (fulham) – AARONSON (leeds united), ADAMS (leeds united), MCKENNIE (Juventus) – REYNA (dortmund), FERREIRA (fc dallas), PULISIC (Chelsea)

FIFA-világranglista: 16.

Eddigi világbajnoki szereplés: 10

Legjobb szereplés: 3. hely (1930)