Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Japán Japán

Ugyan először csak 1998-ban jutottak ki a világbajnokságra, azóta elképzelhetetlen a torna a japánok nélkül, sorozatban (és így összességében is) a hetedik részvételükre készülnek. Az együttes érdekes sormintát követ, hiszen 1998-ban három vereséggel az utolsó lett, majd nyolcaddöntőzött, aztán egy ponttal lett utolsó, majd megint nyolcaddöntőzött, és ismét csak egy ponttal lett utolsó, mielőtt nyolcaddöntőzött. Mindez nem sok jóval kecsegtet Minamino Takumiéknak Katarban.

A kispadon ülő Mojiraszu Hadzsime 2018 augusztusa óta irányítja a válogatottat, 57 meccsen 2,2-es pontátlagnak megfelelő teljesítményt nyújt a csapattal 39 győzelmet, nyolc döntetlent és csupán 10 vereséget számlálva. Játékos-pályafutása egy az egyben a japán futball felemelkedésével haladt együtt, ott volt a J-League indulásakor, majd alapembere volt az eddigi utolsó olyan válogatottnak, amely nem jutott ki a mundiálra. Az 1998-as csapatnak már nem volt tagja, az élet szövetségi kapitányként kompenzálja.

A világranglista 24. helyén álló együttes számára sima volt a kvalifikáció, csupán Szaúd-Arábia előzte meg a csoportban. Érdekesség, hogyha csak az első félidők eredménye számított volna, akkor simán élen is végeznek ­ kérdés, Katarban képesek lesznek-e változtatni ezen, vagy az ellenfeleik már készülhetnek is a hajrában eldöntött és megnyert meccsekre velük szemben.

Meglepetésként említhető az előzetesen kezdőcsatárnak várt Oszako Juja mellett, az Union Berlin középpályásának, Haragucsi Genki, valamint a Celtickel a Bajnokok Ligájában is meggyőző teljesítmény nyújtó Hatate Reao kihagyása is. A védelemben Josida Maja, illetve, ha egészséges, Tomijaszu Takehiro, a középpályán és a támadószekcióban a Kubo Takefusza, Kamada Daicsi kettős játszhat főszerepet.

A várható kezdőcsapat így fest...

Gonda Suicsi (Simizu S-Pulse) – Szakai Hiroki (Urava Red Diamonds), Tomijaszu Takehiro (Arsenal), Josida Maja (Schalke), Nagatomo Juto (FC Tokió) – Endo Vataru (Stuttgart), Tanaka Ao (Fortuna Düsseldorf) – Morita Hidemasza (Sporting), Kamada Daicsi (Eintracht Frankfurt), Kubo Takefusza (Real Sociedad) – Minamino Takumi (Monaco).

FIFA-világranglista: 24. hely
Eddigi világbajnoki szereplések: 6
Legjobb szereplés: nyolcaddöntő (2002, 2010, 2018)