Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Kamerun Kamerun

Szuverén országként Kamerun először 1982-ben vett részt világbajnokságon. 1958-ig Franciaország részeként indult, utána pedig az afrikai országok bojkottjában vett részt, mely a FIFA ellen irányult, hogy több csapat érkezhessen a kontinensről a mundialról. Kamerun az első afrikai együttes, mely negyeddöntőig jutott a vb-n (1990), és egy időben nem is járt messze attól, hogy Pelé jóslatát beteljesítse, mely arról szólt, hogy 2000-ig világbajnok lesz egy afrikai válgotatott. Kamerun 2000-ben olimpiát nyert labdarúgásban, de két évvel később csoportkörben távozott a vb-ről.

A Kameruni Labdarúgó-szövetség elnöke, Samuel Eto’o megjósolta, hogy a 2022-es világbajnokságot Kamerun nyeri – repjegyet is csak a döntő utánra foglalt a csapatnak. 

Az egyik kulcsjátékosnak az Inter bombaformában védő kapusát, André Onanát nevezhetjük. Az Ajaxból igazolt hálóőr a Bajnokok Ligájában hatból három mérkőzésen egy legyet nem engedett be az olasz kapuba, bár a válogatottal a felkészülési mérkőzések nem alakultak fényesen. A másik az az Eric Maxim Choupo-Moting, aki bár eddig nem volt stabil kezdő a válogatottban, az idei szezonjában arat a Bayern Münchennél – csereként kilenc mérkőzésből öt gól és két gólpassz a mérlege a Bundesligában, a Bajnokok Ligájában pedig négy találkozón jutott szóhoz, ahol három gólt szerzett összesen. 

Kamerun eddig hét világbajnokságon lépett pályára, ebből az 1990-es negyeddöntőig tartó menetet kivéve mindig a csoportkörben esett ki. Legutóbb 2014-ben szerepelt vb-n a válogatott, és valami azt súgja, hogy a Szelídithetetlen Oroszlánok becenevet viselő csapat ezen a világbajnokságon sem indul jobb esélyekkel egy ilyen csoportban. Bár Kamerun a legutóbbi Afrika-kupán a harmadik lett, a felkészülési mérkőzésen Üzbegisztán és Dél-Korea ellen egyaránt vereséget szenvedett, Jamaica ellen pedig 1–1-es döntetlent játszott. Mit ne mondjunk, nem túl biztató jelek ezek. 

A válogatott szövetségi kapitánya a 46 éves Rigobert Song, aki játékosként 137-szer ölthette magára Kamerun nemzeti szerelését – ezzel pedig hazája rekordere.

A török szurkolók által Nagyfőnök névre keresztelt védő 2016-ban majdnem átvette a kameruni válogatott irányítását, de agyvérzést kapott és két napot kómában töltött.

A felépülését követően a kameruni U23-as válogatottal foglalkozott, és 2022 márciusában állt a felnőtt válogatott kispadjának élére. Kamerun az Afrika-kupán rendre 4-3-3-as vagy 4-4-2-es felállásban játszott, a felkészülési találkozókon viszont Song szabadjára engedte a fantáziáját, 3-4-3-al és 4-5-1-el is próbálkozott – kevés sikerrel. 

Várható kezdőcsapat: Onana (Inter) – Tolo (Seattle Sounders), Castelletto (Nantes), Nkoulou (Aris), Fai (Al-Tai) – Hongla (Verona), Gouet (Mechelen), Ondoua (Hannover), Ekambi (Lyon) – Aboubakar (Al-Nassr), Choupo-Moting (Bayern München)  

FIFA-világranglista: 43. hely 

Eddigi világbajnoki szereplés: 7

Legjobb szereplés: negyeddöntő (1990)