Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Kanada Kanada

A válogatott 1986 óta először, történetében másodszor jutott ki a végső tornára – méghozzá rendkívül magabiztosan. Hazai pályán Mexikót és az Egyesült Államokat is megverte (sőt valójában az utolsóként záró Honduras elleni 1–1-et leszámítva mindenkit), vendégként pedig mindkét nagy riválissal ikszelt, így az utolsó fordulóban Panamában elszenvedett vereség ellenére első helyen kvalifikálta magát Katarba.

A mexikói Mundial egyébként nem volt nagy sikertörténet, mindhárom meccsét elvesztette a gárda, Magyarországtól és a Szovjetuniótól 2–0-ra, Franciaországtól pedig 1 –0-ra kaptak ki a kanadaiak, akiknek így még a tornák történetének első góljára is várniuk kell.

Az együttes legnagyobb sztárja kétségkívül a Bayern Münchennel gyakorlatilag már mindent (négy bajnoki cím, két kupa, három Szuperkupa otthon, BL, klubvilágbajnokság, európai Szuperkupa a nemzetközi porondon) megnyerő Alphonso Davies, a hetvenmillió euróra taksált villámgyors balhátvéd mellett viszont az ugyancsak 22 éves Jonathan Davidre (negyvenmillió) is ügyelniük kell a riválisoknak, a támadó eddig harminc válogatott fellépésen húsz alkalommal volt eredményes, a vb-selejtezők során ötször talált be, amivel a második legjobb volt Cyle Larin mögött. Érdekesség, hogy a két fiatal összértéke 115 millió euróra rúg, a teljes keret rajtuk kívül pedig alig 72,6 milliót ér.

A válogatottat 2018 óta John Herdman irányítja, aki elég nagy kockázatot vállalt, hiszen a kanadai női válogatott kispadjáról érkezett. A hölgyekkel hét év alatt két olimpiai bronzérmet nyert, arról azonban talán még álmodni sem mertek, hogy 2022-ben a férfiakkal kijut Katarba. Négy évvel később mégis ott vannak egy világbajnokságon, és az érdem nagy része az övé. Nemcsak a pályán alkalmazott taktikája vált be ugyanis, hanem a csapat mentalitását is megváltoztatta, minden szinten átvette az irányítást, ezzel pedig korábban elképzelhetetlen magasságokba juttatta az alakulatot, amely leginkább a 4-4-2-es formációt alkalmazza, a kezdőcsapat pedig majd valahogy így nézhet ki: 

BORJAN (CRVENA ZVEZDA) – ADEKUGBE (HATAYSPOR), MILLER (MONTRÉAL), VITORIA (CHAVES), JOHNSTON (MONTRÉAL) – DAVIES (BAYERN), EUSTAQUIO (PORTO), HUTCHINSON (BESIKTAS), BUCHANAN (CLUB BRUGGE) – DAVID (LILLE), LARIN (CLUB BRUGGE).

FIFA-világranglista: 41. hely
Eddigi világbajnoki szereplések: 1
Legjobb szereplés: csoportkör (1986)