Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Lengyelország Lengyelország

Lengyelország története első válogatott mérkőzését 1921-ben Budapesten vívta, 1–0-ra   a mieink győztek Szabó Jenő góljával. Már a háború előtt jelentős szereplői voltak a világfutballnak a zseniális Wilimowski vezérletével.

Igazi fénykorukat a hetvenes, nyolcvanas években élték, amikor ilyen világklasszisok segítették kétszer is vb-bronzhoz a fehér-pirosakat, mint a csodakapus Jan Tomaszewski, a karmester Kazimierz Deyna, a Lato, Szarmach, Gadocha csatártrió, vagy Zbigniew Boniek, a Juventus mágusa. Napjaink vezéregyénisége egyértelműen Robert Lewandowski, akit minden további nélkül illethetünk a minden idők legjobb lengyel labdarúgója címmel. A most már a Barcelonát erősítő 34 éves szupersztár 134 válogatott meccsen 76 gólnál tart. A   FIFA-nál és a World Socccernél tavaly és tavalyelőtt is ő volt az év játékosa, és tulajdonképpen kultúrbotrány, hogy 2021-ben Messié lett az Aranylabda, és nem a lengyel zsenié.

A válogatott szövetségi kapitánya  Czesław Michniewicz, aki január 31-én váltotta a portugál Paulo Sousát, a Videoton korábbi edzőjét. (Amikor tavaly novemberben Magyarország Varsóban 2–1-re legyőzte Lengyelországot, akkor még Sousa volt a szövetségi kapitány.)

A válogatott a playoffon harcolta ki a kvalifikációt, némi szerencsével: nem kellett játszania a kizárt Oroszországgal, majd a döntőben Svédországot verte 2–0-ra  Lewandowski és Zielinski góljával .

Ha tovább is menne a csoportból a második helyen – Argentína legyőzésére csekély az esély –, a 16 között valószínűleg Franciaország lenne az ellenfél, és egyszersmind a végállomás. A csoport nyitómeccse a lengyel–mexikói, azon vélhetően eldől Lewandowskiék sorsa.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT: SZCZESNY (JUVENTUS) – BEDNAREK (ASTON VILLA), GLIK (BENEVENTO), KIWIOR (SPEZIA) – FRANKOWSKI (LENS), KRYCHOWIAK (AL-SHABAB), D. SZYMANSKI (AEK), ZALEWSKI (AS ROMA) – ZIELINSKI (NAPOLI), S. SZYMANSKI (FEYENOORD) – LEWANDOWSKI (BARCELONA).

Eddigi világbajnoki szereplés: 9
Legjobb szereplés: 
kétszeres bronzérmes (1974, 1982)
FIFA-világranglista: 26. hely